Η COVID-19 αλλάζει την ιατρική με ακόμα έναν τρόπο. Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ασθενείς με βλάβη στους πνεύμονες λόγω COVID αποτελούν τώρα σχεδόν μια στις 2- μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 3.000 μεταμοσχεύσεων πνευμόνων στις ΗΠΑ μεταξύ 2ας Αυγούστου και 30ης Σεπτεμβρίου και ανακάλυψαν ότι το 7% έγιναν για την αντιμετώπιση σοβαρής μη αναστρέψιμης πνευμονικής βλάβης που προκλήθηκε από την COVID-19.

Η μέση ηλικία των 214 ασθενών που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση πνευμόνων λόγω COVID ήταν τα 52 έτη και το ποσοστό τρίμηνης επιβίωσης ήταν σχεδόν 96%.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι 140 ασθενείς είχαν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας λόγω COVID-19 και 74 πνευμονική ίνωση λόγω COVID-19.

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας αφορά οξεία φλεγμονή των πνευμόνων που οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα οξυγόνωσης και αερισμού τους, δήλωσε η Dr. Amy Roach του Heart Institute of Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Αντζελες.

Σε ορισμένους ασθενείς εξελίσσεται σε πνευμονική ίνωση λόγω COVID-19, που προκαλεί ουλές στους πνεύμονες και είναι μη αναστρέψιμη.

Περισσότερο από το ήμισυ των 214 ασθενών χρειάστηκε αναπνευστήρες ή εξωσωµατική οξυγόνωση μέσω µεµβράνης (ECMO), πριν τη μεταμόσχευση.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine.

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H AMGEN υπερήφανος υποστηρικτής του EuroPride 2024
Ο ΟΦΕΤ στο Επενδυτικό Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστό χέλι