Μικρούς άθλους πραγματοποιούν οι γιατροί και το προσωπικό στο νοσοκομείο του Κιέβου

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας βρίσκεται υπό πολιορκία και ασθενείς μεταφέρονται στα υπόγεια των νοσοκομείων για να προστατευτούν.

Στο υπόγειο του νοσοκομείου Κιέβου έγινε χθες μία πολύ εντυπωσιακή θεραπεία σε μία νεαρή κοπέλα. Οι θεράποντες γιατροί την υπέβαλαν σε αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού SCT των οστών για θεραπεία της απλαστικής αναιμίας από την οποία πάσχει.

Την ώρα που οι ρωσικές ρουκέτες έπεφταν στην πόλη, η επιστημονική ομάδα του δρ Oleksandr Lysytsia προχωρούσε στην απαιτητική αυτή θεραπευτική πράξη.

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (SCT-Stem Cell Transplantation) αναπτύχθηκε από την δεκαετία του 1960. Αλλογενείς (από άλλον δότη) και αυτόλογες (από τον ίδιο τον ασθενή) μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων από το μυελό των οστών, έχουν αποδειχθεί ως  αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις σε ασθενείς με διαφόρων τύπων αιματολογικά και γενετικά νοσήματα.

Η απλαστική αναιμία αποτελεί ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από αδυναμία του μυελού να φτιάξει αρκετά κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά λευκά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια είναι χαμηλά και υπάρχει αναιμία.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται σε όλο το κόσμο περίπου 3 - 5 νέα περιστατικά απλαστικής αναιμίας ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, φύλο, ή φυλή.

Είναι πιο συχνή σε παιδιά και νέους. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι γύρω στη δεύτερη με τρίτη δεκαετία της ζωής και επίσης μια μεγαλύτερη τάση φαίνεται να υπάρχει στην 5η με 6η δεκαετία. Η νόσος έχει μεγαλύτερη επίπτωση σε άτομα ασιατικής καταγωγής.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι