Διακρίσεις στον τρόπο και στο κόστος παροχής υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) και νοσοκομειακής φροντίδας, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όσοι εγγραφούν στον "προσωπικό γιατρό", θα έχουν μία σειρά από προνόμια σε σύγκριση με όσους δεν εγγραφούν. Ακόμη, πάντως, και όσοι δεν έχουν εγγραφεί, θα έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν κάθε φορά που θα χρειαστούν υπηρεσίες.

Μέχρι να συμβεί αυτό, θα υφίστανται μία σειρά "αντικινήτρων", τα οποία θα αφορούν ιδίως υπηρεσίες που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για τους όρους πρόσβασης στις δημόσιες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές Υγείας (νοσοκομεία), στο ύψος ή στην έκπτωση της συμμετοχής, σε πράξεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική δαπάνη, στην κατά προτεραιότητα πρόσβαση στις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η εγγραφή των πολιτών στον "προσωπικό γιατρό" θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, ενώ το νέο σύστημα προγραμματίζεται να λειτουργήσει έως την 1η Ιανουαρίου 2023. 

Η εγγραφή στον γιατρό θα είναι ελεύθερη και ο ασθενής δεν θα πληρώνει.

Ποιοι εξαιρούνται

Κάθε προσωπικός γιατρός θα έχει πληθυσμό αναφοράς έως 2.000 πολίτες και η αμοιβή του θα φτάνει έως τις 4.000 ευρώ τον μήνα, εφόσον φτάσει στον ανώτατο αριθμό εγγραφών.

Σε πρώτη φάση, η εγγραφή δεν θα αφορά τα παιδιά και θα είναι προαιρετική για τους στρατιωτικούς.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε πως στο σύστημα μπορούν να μετάσχουν 2.800 γιατροί Κέντρων Υγείας οι οποίοι έχουν τις ειδικότητα με την οποία μπορούν να ασκούν καθήκοντα οικογενειακού γιατρού.

Σε όσες περιοχές δεν υπάρχει επάρκεια γιατρών, οι πολίτες θα εγγράφονται σε δημόσια δομή, όπως Κέντρο Υγείας ή ΤΟΜΥ, ενώ άτομα που έχουν χρόνιο πρόβλημα υγείας θα έχουν ως "προσωπικό γιατρό" με ειδικότητα που είναι συμβατή με το νόσημά τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]