Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν για τις 26, 27 και 28 Μαΐου οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί).

"Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν", απάντησε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών δομών διαμαρτύρονται για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που επιβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό, το συντονιστικό τους όργανο επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια τον κλάδο ταλανίζει το clawback και ότι καμία προσπάθεια δεν έχει καρποφορήσει.

"Κανείς μέχρι στιγμής δεν 'έχει θέσει το δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων' για τη λύση αυτού του γόρδιου δεσμού, τουναντίον, διαχρονικά όλα τα συναρμόδια Υπουργεία υπεκφεύγουν της επίλυσής του, βρίσκοντας προσωρινές λύσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν το λύνουν", αναφέρεται στην επιστολή.

Όπως επισημαίνεται, το clawback εφαρμόστηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2013, ως ένα μέτρο συγκράτησης των δαπανών και εξορθολογισμού τους, λόγω και των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που βίωνε τότε η χώρα μας με την εφαρμογή μνημονίων. Από τότε, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί προκειμένου να γίνει πραγματική αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών και να χρηματοδοτηθεί με το αναλογούν ποσό ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, το πρόβλημα κλιμακώθηκε, αυξάνοντας δραματικά το ποσό που δεν μπορεί να καλύψει κάθε μήνα ο ΕΟΠΥΥ, άρα και τις υποχρεωτικές επιστροφές από τις ιδιωτικές δομές: "Σε συνδυασμό με τη συσσώρευση του claw back των προηγούμενων ετών, η περικοπή που υφιστάμεθα ξεπερνάει το 45% της μηνιαίας δαπάνης που υποβάλλουμε στον ΕΟΠΥΥ προ φόρων", αναφέρουν.

Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων, έχουν πραγματοποιηθεί αναρίθμητες συσκέψεις με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος κατανοεί πλήρως την οικονομική ασφυξία που προκαλεί το μέτρο του clawback, αλλά εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών δεν υπάρχει καμία διάθεση για επιπλέον χρηματοδότηση.

Ζητούν:

"Κούρεμα" των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013 - 2021, όπως έχει γίνει και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και προσφάτως με την επιστρεπτέα προκαταβολή (που ορθώς έγινε) και που ήταν δάνειο και όχι τεχνητό χρέος και

Περιορισμό του clawback με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος). Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να εκτελούνται μόνον οι εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ.

Απάντηση Πλεύρη

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε το Σάββατο τα εξής:

"Το πρόβλημα του clawback είναι υπαρκτό και με συγκεκριμένες ενέργειες όπως τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και για το 2021 και για το 2022 προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Παράλληλα, θεσμοθετούμε και διαρθρωτικά μέτρα. Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με έναν και μοναδικό σκοπό: να σέβεται τα χρήματα του ασφαλισμένου του και να του διασφαλίζει τις καλύτερες παροχές.

Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν για εφαρμογή real time ελέγχου και ποιοτικών κριτηρίων θα εφαρμοστούν και όσοι επιθυμούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Ιδιωτικές δομές, που είναι αποκλειστικά και μόνο συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλουν μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, του μεγαλύτερου τους, εάν όχι του μοναδικού τους, πελάτη.

Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν.

Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκατομμυρίων τον χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές