Το "πράσινο φως" στις φαρμακοβιομηχανίες που θέλουν να αποσύρουν σκευάσματά από τη Θετική λίστα (συνταγογραφούμενα και αποζημιούμενα) και να τα πάνε στην Αρνητική λίστα (συνταγογραφούμενα και μη αποζημιούμενα) σκέφτεται κατά πληροφορίες να δώσει το Υπουργείο Υγείας.
Είναι ένα σχέδιο που εκκρεμεί από πέρσι και φέτος επανήλθε, καθώς στα πλάνα του Υπουργείου είναι να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των σκευασμάτων που υπάρχουν στη θετική λίστα και μέσω αυτής της διαδικασίας να περιοριστεί και η σχετική δαπάνη που επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ. Η εξοικονόμηση δε που θα προέλθει θα κατευθυνθεί σε θεραπευτικές κατηγορίες με μεγάλο αντίκτυπο στη δαπάνη, όπως είναι τα ογκολογικά.
Σήμερα στη Θετική Λίστα περιλαμβάνονται πάνω από 7.800 κωδικοί, ενώ στην αρνητική λίστα 320 κωδικοί. Το πλάνο είναι να δοθεί η δυνατότητα μεταπήδησης από τη μία λίστα στην άλλη σε σκευάσματα που η λιανική τους τιμή είναι από 1 έως και 6 ευρώ (το αρχικό πλάνο μιλούσε για φάρμακα από 1 έως και 10 ευρώ).
Η επιβάρυνση που έχει, κατά πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ από τα σκευάσματα που η τιμή τους είναι έως 10 ευρώ ανέρχεται στα 698 εκατ. ευρώ. Περίπου 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη των φαρμάκων που κοστίζουν από 1 έως και 6 ευρώ και αποζημιώνονται. Το πλάνο είναι να υπάρξει καταρχήν μία πρώτη εξοικονόμηση μεταξύ 100 με 150 εκατ. ευρώ.
Δεν θα είναι Νόμος αλλά Υπουργική Απόφαση
Η αλλαγή αυτή δεν θα έχει το χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας που θα μπορούσε να γίνει με Νόμο, αλλά της δυνατότητας ευχέρειας προς τις εταιρείες να αποφασίσουν μόνες τους ποια φάρμακα θα αφαιρέσουν από τη θετική λίστα.
Αν ήταν Νόμος θα έπρεπε να καθορίζονται ακριβώς τα κριτήρια (προϋποθέσεις) μεταφοράς -μιλάμε για φάρμακα με παρενέργειες- και επίσης πριν από αυτό θα έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Εγκρίσεων του ΕΟΦ.
Τώρα ως υπουργική απόφαση, που εκτιμάται ότι μπορεί να έρθει και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δίνεται η ελευθερία και η ευχέρεια της απόφασης αποκλειστικά στις εταιρείες, αλλά και η ευθύνη της απόφασης.
Οπως λέγεται, αρκετές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αφαίρεσης σκευασμάτων τους από τη Θετική λίστα είτε στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης του προϊόντικού τους χαρτοφυλακίου που επιχειρούν είτε διότι πολύ φθηνά τους φάρμακα είναι ζημιογόνα, λόγω των αναγκαστικών επιστροφών
Σε πρόσφατο δημοσίευμά μας είχαμε αναφέρει ότι, την τελευταία πενταετία πάνω από 3.000 κωδικοί προϊόντων των οποίων οι λιανικές τιμές ήταν κατά τεκμήριο κάτω από 10 ευρώ έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά. Το τελευταίο νομοσχέδιο, αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση με την κατάργηση του clawback εξαιτίας της επιβολής των νέων εκπτώσεων μπορεί να οδηγήσει σε απόσυρση περισσοτέρων φθηνών φαρμάκων από την αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες από τον κλάδο του φαρμάκου είχαν επισημάνει ότι οι εταιρείες για να μπορέσουν να διατηρήσουν φάρμακα που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για αυτές (που είναι ζημιογόνα) πρέπει να έχουν την ελευθερία και την ευχέρεια να αιτούνται και να γίνεται αποδεκτή η εξαίρεση σκευασμάτων από την αποζημίωση, ανεξάρτητα από την τιμή που έχουν, και των θεραπευτικών ενδείξεων του φαρμάκου.
Σύλλογοι Ασθενών
Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου αναμένεται να επιφέρει ισχυρές αντιδράσεις από τους Συλλόγους Ασθενών, καθώς τα σκευάσματα που θα μεταπηδήσουν στην αρνητική λίστα θα καλύπτονται 100% από τους ίδιους. Αρα και από αυτό το μέτωπο αναμένονται εξελίξεις, ενώ πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζονται και οι πρώτες επιστολές διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024