Νέα καινοτόμα προϊόντα τα οποία αναμένονταν από τους ασθενείς με Καρκίνο Προστάτη για τουλάχιστον 4 χρόνια, oι οποίοι βρίσκονται σε πρωιμότερα στάδια της νόσου και για τα οποία οι μόνες εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές με υποδεέστερο κλινικό όφελος ήταν μέχρι πρότινος οι ορμονοθεραπείες και η χημειοθεραπεία, μπαίνουν στην αγορά.
Και αυτό σίγουρα μετρά ως επιτυχία για την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία ολοκλήρωσε προ ημερών τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία. Οι οποίες ενώ στα τέλη του 2021 ήταν μόλις 2, τον Σεπτέμβριο του 2022 θα είναι 11 και υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν επιπλέον 1 με 2 έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, εκτός από τα νέα καινοτόμα σκευάσματα που μπαίνουν στην αγορά, η διαπραγμάτευση ήταν επιτυχής και για δύο άλλους λόγους αυξήθηκαν τα περιστατικά και επιτεύχθηκε σημαντική εξοικονόμηση στη δαπάνη.
Τι ίσχυε πέρσι και τι οριστικοποιήθηκε φέτος
Πέρσι τη δαπάνη μοιράζονταν δύο εταιρείες με μερίδιο αγοράς 60% και 40% -μοιράζονταν μία καθαρή δαπάνη 25 εκατ. ευρώ (45 εκατ. ευρώ χωρίς τις εκπτώσεις) και 18.564 κουτιά.
Φέτος η δαπάνη ανεβαίνει στα 30 εκατ. ευρώ (από 56 εκατ. ευρώ χωρίς τις εκπτώσεις), αφορά σε 22.500 κουτιά και αυξάνονται οι παίκτες.
Συγκεκριμένα τα πρωτότυπα είναι :
Α.
1. απαλουταμίδη ΝΕΟ ΠΡΟÏΟΝ
2. δαρολουταμίδη ΝΕΟ ΠΡΟÏΟΝ
3. ενζαλουταμίδη ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΡΟÏΟΝ ΜΕ ΝΕΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
B. Προιόντα που είναι κοντά στη λήξη της πατέντας τους και γενόσημα αυτών:
1. αμπιρατερόνη και 2. γενόσημα αμπιρατερόνης (από 8 εταιρείες, εκ των οποίων 5 ελληνικές και τρεις πολυεθνικές).
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι τα γενόσημα μπορούν να μπουν στην αγορά, αφού θα έχει λήξει η πατέντα του πρωτοτύπου και άρα μιλάμε για εισαγωγή στις 7/9/2022.
Το σημαντικότερο, λένε παράγοντες της αγοράς, είναι ότι με την αύξηση του προϋπολογισμού ασθενείς των πρωιμότερων σταδίων της νόσου αποκτούν πρόσβαση στις νέες καινοτόμες θεραπείες. Οπως λέγεται οι ασθενείς αυτοί μέχρι πρότινος υποθεραπεύονταν με κλινικά υποδεέστερες αλλά δυστυχώς τις μόνες διαθέσιμες φαρμακευτικές επιλογές (ορμονοθεραπείες και χημειοθεραπείες). Να σημειωθεί, λένε οι πηγές μας, ότι η πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή θεραπευτική επιλογή σε πρώιμο στάδιο της νόσου αυξάνει τη συνολική επιβίωση και μεγιστοποιεί το θεραπευτικό όφελος και την ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές