Για τους κακοπληρωτές του κλάδου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και όχι μόνο, ενημερώθηκε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ασημίνα Γκάγκα από μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων. Στο τραπέζι της συζήτησης, αναλύθηκαν τα θέματα των υλικών που παραδίδονται χωρίς τιμολόγηση (άρα παράνομα), αλλά και το ζήτημα των ψηφιακών λύσεων και πως θα μπορούσαν αυτές να αξιολογηθούν και να αποζημιωθούν.
Ατιμολόγητα Υλικά
Ιατροτεχνολογικά υλικά αξίας άνω των 40 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί στα νοσοκομεία της χώρας χωρίς τιμολόγια. Σύμφωνα με το ΠΔ.113 του 2011, πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη δαπάνης από τα νοσοκομεία. Ομως αρκετά υλικά, παραγγέλνονται με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος και άρα η προμήθειά τους είναι ατιμολόγητη.
Το θέμα, λοιπόν, των ατιμολόγητων υλικών ήταν και από τα βασικά που συζητήθηκε μεταξύ της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κα. Ασημίνα Γκάγκα, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΙΒ ( Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων), με την πρώτη να υπόσχεται άμεσα νέα συνάντηση στην οποία μεταξύ άλλων θα κληθούν να παρευρεθούν διοικητές από Υγειονομικές Περιφέρειες, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κ. Γ. Κωτσιόπουλος.
Οπως έγινε κατανοητό τα ατιμολόγητα υλικά αφορούν είδη που παραγγέλνονται με τη διαδικασία του επείγοντος για άμεση χρήση (πχ χειρουργεία) και για τα οποία μεσολαβεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να δοθεί η επίσημη παραγγελία προς τον προμηθευτή, ώστε να ακολουθήσει η τιμολόγησή τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που το κράτος ζητά αποδείξεις από όλους και μάλιστα στην αντίθετη περίπτωση τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τσουχτερα
Μολονότι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας έχουν δείξει στο παρελθόν ενδιαφέρον για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, δεν έχουν δοθεί ακόμα λύσεις. Το πρόβλημα εμφανίζεται αυξημένο σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, ενώ σε κάποια άλλα είναι αμελητέο.
850 εκατ. ευρώ οι συνολικές οφειλές
Οσον αφορά το σύνολο των οφειλών (εκτός των ατιμολόγητων υλικών) πληροφορίες υποστηρίζουν ότι έχουν έχουν ξεπεράσει τα 850 εκατ. ευρώ , με το Ιπποκράτειο Αθήνα, το Πανεπιστημιακό στη Λάρισα και το Πανεπιστημιακό στο Ρίο να οφείλουν τα περισσότερα. Από το σύνολο των οφειλών το 15% αφορά τα στρατιωτικά νοσοκομεία και περισσότερο το ΝΙΜΙΤΣ, το Ναυτικό Νοσοκομείο, το 401 ΓΣΝΑ και το 424 ΓΣΝΘ. Οι καθυστερήσεις των πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία φτάνουν πια και τους 12 μήνες, ενώ στα στρατιωτικά αγγίζουν την διετία.
" Πολλές φορές η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μας έχει δηλώσει ότι έχει χορηγήσει κονδύλια για τον κλάδο. Ομως αυτά τελικά σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείου οι διοικητές δεν τα έχουν εκταμιεύσει με ότι σημαίνει αυτό για την ομαλή αποπληρωμή των υποχρώσεών τους" μας ανέφερε μέλος του ΣΕΙΒ.
Υπενθυμίζεται ότι με το Ν.4152/2013 που ψηφίστηκε με στόχο την εναρμόνιση του θέματος των καθυστερήσεων των πληρωμών με την αντίστοιχη κοινοτική νομοθεσία, προβλέπει, μεταξύ άλλων, για τις οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων ως όριο πληρωμών, τις 60 ημέρες, μετά το πέρας των οποίων υπάρχουν προβλεπόμενοι τόκοι υπέρ των προμηθευτών.
Παρόλα αυτά, τα δημόσια νοσοκομεία, έχουν "καταφέρει" να αυξήσουν τις οφειλές τους κατά μέσο όρο στους 10 μήνες (300 ημέρες), φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις να εξοφλούν οφειλές που υπερβαίνουν το ένα έτος.
Οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων έχουν καταφύγει σε ορισμένες περιπτώσεις στη δικαιοσύνη, ζητώντας εφαρμογή του Ν. 4152/2013, επιτυγχάνοντας την έντοκη εξόφληση των οφειλών τους με, το προβλεπόμενο από τον νόμο, ετήσιο επιτόκιο 8%!!!
Ψηφιακές λύσεις
Σημαντικό σημείο της συνάντησης ήταν η αναζήτηση λύσεων για τις Ψηφιακές Εφαρμογές στον χώρο της Υγείας, οι οποίες ιδίως τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας έχουν πρωταγωνιστήσει.
Για το σκοπό αυτό θα επιδιωχθεί συνάντηση για συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισής και τον ΣΕΙΒ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές