Θέμα ημερών είναι πια η χορήγηση του νέου φαρμάκου της AstraZeneca (tixagevimab συσκευασμένο με cilgavimab) σε ανοσοκατεσταλμένους ή ασθενείς που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους κατά του Κορωνοϊού. Το φάρμακο αφορά συνδυασμό αντισωμάτων μακράς δράσης και έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την προφύλαξη πριν από την έκθεση (πρόληψη) της COVID-19 σε ευρύ πληθυσμό ενηλίκων και εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω, με βάρος τουλάχιστον 40 kg.
Η συμφωνία για την εισαγωγή του φαρμάκου μεταξύ της εταιρείας και του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και εδώ και ένα μήνα έχουν εισαχθεί στη χώρα πάνω από 1700 κουτιά.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν υπάρξει τα πρώτα τρία αιτήματα μέσω ΣΗΠ χορήγησης του Σκευάσματος (μέσω του ΙΦΕΤ), ενώ πρότινος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών ζήτησε να ενημερωθεί από παράγοντες του Υπουργείου για την έναρξη χορήγησης του σκευάσματος στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό.
Η σύνθεση της Επιτροπής (https://diavgeia.gov.gr/ decision/view/690%CE%94465%CE% A6%CE%A5%CE%9F-%CE%9A38) που ουσιαστικά θα εξετάζει τις αιτήσεις που θα υποβάλλονται από τους θεράποντες ιατρούς των φυσικών προσώπων που πληρούν τα κριτήρια προτεραιοποίησης της χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, αποτελείται από τους εξής επιστήμονες:
1. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, MD, PhD Καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών(Ε.Κ.Π.Α.).
2. ΘΗΡΑΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ - Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.
3. ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.
4. ΛΟΥΚΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, MD FCCP FERS Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
5. ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Β' Παθολογικής - Λοιμωξιολογικής Κλινικής.
6. ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», μετεκπαιδευθείς στη μεταμόσχευση μυελού των οστών και ανοσοθεραπεία του καρκίνου.
7. ΚΑΨΙΑ ΕΛΕΝΗ, Επικουρική Νεφρολόγος, Νεφρολογική Κλινική, Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ»
Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε η κα. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ.
Σε αναμονή η ολοκλήρωση της πλατφόρμας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν αποφασιστεί τα κριτήρια χορήγησης τπου σκευάσματος, απλώς αυτά θα ενταχθούν σε ειδική πλατφόρμα η οποία θα αναρτηθεί άμεσα.
Στην ενημέρωση που είχε κάνει η εταιρεία το Μάρτιο του 2022 όταν ανακοινώθηκε η έγκριση του συνδυασμού αντισωμάτων μακράς δράσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προφύλαξη πριν από την έκθεση (πρόληψη) της COVID-19 ανέφερε ότι:
"Τα άτομα που δεν προστατεύονται επαρκώς από ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 μπορούν να ωφεληθούν ιδιαίτερα από την προφύλαξη πριν από την έκθεση με το φάρμακο αυτό. Αυτός ο πληθυσμός περιλαμβάνει περίπου τρία εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι ανοσοκατεσταλμένα ή λαμβάνουν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίστηκε σε αποτελέσματα από την ανάπτυξη του κλινικού προγράμματος του σκευάσματος, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από τη μελέτη προφύλαξης πριν από την έκθεση PROVENT Φάσης III, τα οποία έδειξαν μείωση κατά 77% στον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής COVID-19 σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στην αρχική ανάλυση και μείωση κατά 83% σε μια διάμεση ανάλυση έξι μηνών, με την προστασία από τον ιό να διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες. Το σκεύασμα ήταν γενικά καλά ανεκτό στη μελέτη".
Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου, κ. Έλενα Χουλιάρα είχε δηλώσει ότι: "Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το φάρμακο αποτελεί μια επιβράβευση της προσπάθειας που καταβάλλουμε στην AstraZeneca όλο αυτό το διάστημα. Το σκεύασμα αυτό μπορεί να αποτελέσει μία ουσιαστική λύση για τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως ανοσοκατεσταλμένα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και που δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς σε ένα εμβόλιο για την COVID-19".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές