Η κατανάλωση ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για ακράτεια ούρων, αναφέρει νέα έρευνα.
Η Nancy E. Ringel, του Yale School of Medicine στο New Haven,χρησιμοποίησε στοιχεία 80.388 γυναικών για να αξιολογήσει αν μεγαλύτερη πρόσληψη τέτοιων ροφημάτων συνδέεται με υψηλότερη εμφάνιση συμπτωμάτων ακράτειας.
Φάνηκε ότι οι μη προσαρμοσμένες πιθανότητες να αναφέρουν ακράτεια ήταν υψηλότερες σε γυναίκες που κατανάλωναν 1-6 μερίδες την εβδομάδα ή περισσότερες από ή ίσες με μια μερίδα την ημέρα έναντι καθόλου κατανάλωσης ή λιγότερης από μια μερίδα την εβδομάδα.
Σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπιναν ποτέ ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά ή που έπιναν λιγότερη από μια μερίδα την εβδομάδα, γυναίκες που κατανάλωναν μια ή περισσότερες μερίδες την ημέρα είχαν υψηλότερες πιθανότητες να αναφέρουν μεικτή ακράτεια ούρων. Οι ομάδες ήταν παρόμοιες όσον φορά το στρες ή την επείγουσα ανάγκη ούρησης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Menopause.
Πηγές:
Menopause.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι