Σήμερα αναμένεται να περάσει η τροπολογία που θα αποκαταστήσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις ηπαρίνες για το 2021, ενώ ετοιμάζεται να εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση για το ίδιο θέμα και θα αφορά το 2022.
Την λύση στο θέμα των ηπαρινών ανέλαβε προσωπικά ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης βάζοντας τέλος και στις ανησυχίες των ασθενών για τη μελλοντική επάρκεια των σκευασμάτων στην εσωτερική αγορά.
Η τροπολογία θα θέτει υπό προστασία τις ηπαρίνες, εξαιρώντας αυτές από τις αναγκαστικές επιστροφές (clawback). Mολονότι, η προστασία ίσχυε για την ιδιωτική αγορά, δεν ίσχυε για τα νοσοκομεία. Το κονδύλι των ηπαρινών στα τελευταία ήταν 13 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ γύριζαν πίσω ως clawback, οι φαρμακοβιομηχανίες.
Εντωμεταξύ συνέχιση της προστασίας αποφασίστηκε κατ' εντολή του Υπουργού Υγείας και για το 2022 τόσο για την ιδιωτική αγορά, όσο και για τα νοσοκομεία και όλα αυτά θα οριστούν με την υπουργική απόφαση που αναμένεται.
Για το 2023, η πληροφόρηση είναι ότι οι 4 εταιρείες που προμηθεύουν την ελληνική αγορά με τα σκευάσματα και συγκεκριμένα η Leo, η ΒΙΑΝΕΞ, η Sanofi και η Viatris θα διαπραγματευτούν την κατηγορία με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο τα κονδύλια που αφορούν την κατηγορία είναι 45 εκατ. ευρώ στην ιδιωτική αγορά και άλλα 13 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία.
Το θέμα είναι ότι με τη λύση που έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Α. Πλεύρης, που πήρε εξολοκλήρου το θέμα πάνω του ανακουφίζει τους ασθενείς αλλά και τον ΙΦΕΤ, ο οποίος πρόσφατα είχε πάρει και εντολή να βρει 8.500 κουτιά κλασικής ηπαρίνης για την κάλυψη άμεσων αναγκών και τα οποία δεν φαίνεται να είχε βρει μέχρι και σήμερα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]