Ισχυρές τάσεις υποχώρησης, παρουσιάζει η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 του κορωνοϊού, γνωστή και ως "Κράκεν", η οποία είχε ακολουθήσει μία φρενήρη πορεία το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ.
Καμπανάκι κινδύνου είχε κρούσει πρόσφατα και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), εκτιμώντας, ωστόσο, πως η απειλή δεν είναι άμεση για τη Γηραιά Ήπειρο.
Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), η παραλλαγή αφορούσε το 40% των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ, διπλασιάζοντας το ποσοστό ανά εβδομάδα: από 4% που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου, έφτασε στο 41% στο τέλος του περασμένου έτους.
Η αύξηση ξεπερνά τις αντίστοιχες που είχαν καταγραφεί από τα "ξαδέλφια" της BQ.1 και BQ.1.1 και υπήρξε η εκτίμηση πως το 75% των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ θα αφορούσε το συγκεκριμένο στέλεχος.
Οι προβλέψεις, όμως, δεν επιβεβαιώθηκαν και στο τέλος της περασμένης εβδομάδας η "Κράκεν" εντοπίστηκε μόνο το 18% των νέων κρουσμάτων και εκτιμάται πως θα φτάσει στο 28% την τρέχουσα εβδομάδα.
Η ΧΒΒ.1.5 "ευθύνεται" για τα περισσότερα νέα κρούσματα στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, με τις παραλλαγές BQ να κυριαρχούν στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC. Η εκτίμηση είναι πως θα συνεχίσει να κινείται σε ποσοστά κοντά στην παραλλαγή BQ.1.1 του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με επιστήμονες από άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η ΧΒΒ.1.5 ενδέχεται να προκαλέσει ένα παγκόσμιο κύμα, όπως έγινε με την Όμικρον 5 το καλοκαίρι, αλλά όχι τόσο μαζικό, όσο το αντίστοιχο της Όμικρον 1 τον περασμένο χειμώνα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει εκδηλωθεί.
Οι παραλλαγές XBB και BQ έχουν την τάση να αποφεύγουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.
Κράκεν
Η ονομασία "Κράκεν" αναφέρεται σε ένα σκανδιναβικό μυθικό τέρας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ζούσε στη θάλασσα, είχε μορφή γιγάντιου χταποδιού και έκανε επιθέσεις σε πλοία και ναυτικούς.
Η λέξη αυτή πέρασε και στα αγγλικά ως κάτι τεράστιο και ακατανίκητο, και φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στο Twitter για πρώτη φορά ως περιγραφή της νέας υποπαραλλαγής από τον καθηγητή Εξελικτικής Βιολογίας Ράιαν Γκρέγκορι.
Η συγκεκριμένη περιγραφή βρήκε πρόσφορο έδαφος στους χρήστες του Twitter και γρήγορα έγινε το παρατσούκλι της ΧΒΒ.1.5, η οποία δεν έχει πάρει κάποιο όνομα του ελληνικού αλφαβήτου, καθώς δεν είναι ξένη προς την Όμικρον.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές