Οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν μια παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί πολλαπλές και συντονισμένες προσπάθειες. Στο πλαίσιο αυτό, το PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece ξεκαθαρίζει την απόλυτη προτεραιότητά του στο ζήτημα αυτό διασφαλίζοντας την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες που χρειάζονται.

Ετσι, συνεχίζει αδιάλειπτα να προμηθεύει τα Νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με φάρμακα απαραίτητα για τη θεραπεία των ασθενών και ως εκ τούτου δεν έχουν παρατηρηθεί ουσιαστικά ελλείψεις για τα φάρμακα για τις σπάνιες και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις.

Επειδή ωστόσο, αναφέρει το PhARMA Innovation Forum  οι ελλείψεις είναι ένα πολύ-παραγοντικό ζήτημα με διεθνείς διαστάσεις δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Η ακατάπαυστη προσπάθεια των εταιρειών μας για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα και θεραπείες πρέπει να γίνει μέρος μιας ακόμα πιο συστηματικής προσπάθειας καθοδηγούμενης από την Πολιτεία.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΕΜΑ υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία και μηχανισμοί που μπορούν να αξιοποιηθούν σε επίπεδο Πολιτείας για να θωρακιστεί η θέση της χώρας και να διασφαλιστεί ότι και στο μέλλον οι ελλείψεις θα περιοριστούν στο ελάχιστο. Η αξιοποίηση των εργαλείων αυτών γίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη συνάμα με την ύπαρξη απόλυτης διαφάνειας γύρω από το θέμα των ελλείψεων και τη δημοσιοποίηση των σχετικών δεδομένων.

Πρόθεση του PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece η συνεργασία του με όλους τους θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα για να συμβάλει στην καθιέρωση ενός υγειονομικού συστήματος υψηλής ποιότητας που θα διασφαλίζει πριν απ’ όλα την πλήρη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες που έχουν ανάγκη.  Με την ίδια φιλοσοφία και στο θέμα των ελλείψεων, θεωρεί ύψιστης σημασίας:

  • Την καθιέρωση διαρκούς θεσμικού διαλόγου, που θα περιλαμβάνει τις θέσεις και τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων
  • Την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προσφέρονται από την ΕΕ & τον ΕΜΑ
  • Την εμπέδωση κοινού αισθήματος ευθύνης και διαφάνειας σε όλους τους φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ