Μικρή υποχώρηση στις επισκέψεις σε γιατρούς με "γριπώδη συνδρομή", καταγράφηκε στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά την εβδομάδα 16 έως 22 Ιανουαρίου.

Η σύγκριση με τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας δίνει 9 ακόμη νοσηλείες ασθενών με γρίπη σε ΜΕΘ (55 έναντι 46) και 5 νέους θανάτους (17 έναντι 12). Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ, πάντως, ανακοινώνουν 2 νέα σοβαρά κρούσματα και 2 ακόμη θανάτους.

Στο δελτίο αναφέρονται συνοπτικά τα εξής:

  • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή.
  • Καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι.
  • Από τις αρχές Οκτωβρίου έως και την εβδομάδα που τέλειωσε την περασμένη Κυριακή, νοσηλεύτηκαν 55 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 17 θάνατοι.
  • Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 249 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων τα 246 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β.
  • Από τα 245 στελέχη τύπου Α, 236 (96%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 9 (4%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
  • Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, η θετικότητα παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις

 

Όπως φαίνεται στο πιο πάνω γράφημα, οι επισκέψεις σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή σημειώνουν ύφεση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, παραμένοντας, πάντως, σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε εφαρμογή Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
Ο καφές και το τσάι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου [μελέτη]
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]