Τη στιγμή που τα κρούσματα της γρίπης έχουν στήσει "τρελό χορό" με συνοδούς τον κορωνοϊό και τις λοιπές ιώσεις, το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της γρίπης πάει και δεν πάει. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, στα οποία τα κρούσματα της γρίπης ήταν ελάχιστα, κυρίως λόγω της εφαρμογής των προστατευτικών μέτρων για τη μη διάδοση του κορωνοϊού (μάσκα, κοινωνικές αποστάσεις), φέτος υπάρχει πλήρης ανατροπή του σκηνικού.
Τα μέτρα δεν τηρούνται και έχουμε οδηγηθεί σε θανάτους από γρίπη, αθρόα προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία, πολύωρη αναμονή στα Τμήματα 'Εκτακτων Περιστατικών και κλίνες που σπανίζουν. Για τον έλεγχο της κατάστασης, έχει αποφασιστεί συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, ενώ το ήδη επιβαρυμένο προσωπικό καλείται να ξεπεράσει - για ακόμη φορά - τα όριά του.
Όλα αυτά συμβαίνουν, παρά τις καθημερινές παρακινήσεις των ειδικών, να εμβολιαστούν έστω και τώρα την ύστατη στιγμή οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και οι ευπαθείς ομάδες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι προτροπές των αρμοδίων έχουν πέσει στο κενό, τη στιγμή που το κοκτέιλ ιώσεων βράζει και ο κορωνοϊός με τις δύο υποπαραλλαγές Κράκεν και Ορθρος, δίνει ισχυρό παρόν.
Τα στοιχεία
Τον Οκτώβριο του 2022 είχαν εμβολιαστεί 1.100.000 άνθρωποι, τον Νοέμβριο (επιπλέον) 1.300.000 άτομα και τον Δεκέμβριο 450.000 άτομα. Αυτά διαμορφώνουν ένα σύνολο εμβιασμένων 2.800.000 ατόμων. Για τον Ιανουάριο, η εκτίμηση είναι ότι εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης 200.000 άτομα και αναμένεται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό 100.000 άτομα τον Φεβρουάριο και περίπου 50.000 άτομα τον Μάρτιο, διαμορφώνοντας έτσι το τελικό νούμερο στα 3.200.000 άτομα.
Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα έχουν διατεθεί ήδη 4,2 εκατομμύρια εμβόλια (διατίθενται από τέσσερις εταιρείες) τα εναπομείναντα είναι 1 εκατομμύριο εμβόλια, όσα ήταν περίπου και πέρσι, όπου όμως τη συγκεκριμένη περίοδο, ακριβώς επειδή εφαρμόζονταν σχεδόν στο σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων τα προστατευτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού με βασικότερο τη χρήση μάσκας δεν εξακριβώθηκαν κρούσματα γρίπης.
Θετικά δείγματα
Την τρίτη εβδομάδα του 2023 (16 - 22 Ιανουαρίου), στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης συνολικά ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 85 κλινικά δείγματα, 15 από νοσοκομεία και 70 από το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας στην ΠΦΥ. Τα 14 (17%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 14 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών τα 13 (93%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 1 (7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 03/2023 έχουν ελεγχθεί 1.099 κλινικά δείγματα, 196 από νοσοκομεία και 903 από το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας στην ΠΦΥ. Τα 249 (23%) εξ αυτών, ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 246 (99%) ήταν τύπου Α και τα 3 (1%) τύπου Β. Από τα 245 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 236 (96%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 9 (4%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
Την εβδομάδα 03/2023 έχουν καταγραφεί 2 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Πρόκειται για 2 άνδρες, 61 και 80 ετών. Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 03/2023 έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Πρόκειται για 9 άνδρες και 8 γυναίκες (εύρος ηλικιών: 41- 90 ετών, διάμεση ηλικία: 78 έτη). Σε όλα τα κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α.
Δεν προχώρησε
Το "πάγωμα" του εμβολιαστικού προγράμματος, τουλάχιστον όπως ήθελε η Πολιτεία αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλεται σε πολλούς λόγους, λένε άνθρωποι της αγοράς, που όμως ίσως και να είναι ίσης αξίας για τον απλό άνθρωπο.
Ενας πρώτος λόγος αφορά τις καλές καιρικές συνθήκες που απέτρεψαν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού από το να μπει στη διαδικασία να εμβολιαστεί. Ενας δεύτερος λόγος, αλλά εξίσου σημαντικός, αποτροπής όσον αφορά τον εμβολιασμό για τη γρίπη, έχει να κάνει με την εκτεταμένη ψυχική κούραση που αισθάνεται ο κόσμος, ο οποίος βιώνει μια υγειονομική πανδημία όχι μήνες αλλά 2 χρόνια, με τις υποπαραλαγές του κορωνοϊού να ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια και ήδη πολλοί να μιλούν για μία άλλη πανδημία, από τον RSV. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την επιφυλακτικότητα του κόσμου απέναντι στα εμβόλια, πόσο τελικά τον θωρακίζουν απέναντι στις ασθένειες, ιδίως όταν οι επαναλοιμώξεις από τον κορωνοϊό δεν σταματούν ακόμη και για αυτούς που έχουν ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα των ενισχυτικών δόσεων.
Στους βασικούς λόγους ακύρωσης του εμβολιασμού κατά της γρίπης από την άλλη, δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται και τόσο πολύ ο οικονομικός, το αντίτιμο δηλαδή που ενδεχομένως να δώσει κάποιος για την συνταγογράφηση του εμβολίου. Θυμίζουμε ότι πέρσι τον Δεκέμβριο το Υπουργείο Υγείας επέτρεψε τον εμβολιασμό χωρίς ιατρική συνταγή, παρά τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου λέγοντας ότι "υπάρχει κίνδυνος, για τη Δημόσια υγεία, καθώς μόνο ο θεράπων ιατρός, μπορεί να εκτελέσει ιατρικές πράξεις και να αξιολογήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή".
Τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι παρά την οικονομική ευκολία και τη μη ταλαιπωρία δεν εκμεταλλεύτηκαν και πολλοί την πρόταση του υπουργείου Υγείας και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν εκτελεστεί από 200.000 έως 230.000 εμβόλια άνευ συνταγής από γιατρό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών