Για λόγους που δεν μπορούν πάντα να εξηγηθούν, ορισμένες γυναίκες αισθάνονται πόνο στην εξωτερική περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, από πόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως στα εξωτερικά ή εσωτερικά χείλη, για παράδειγμα, μέχρι γενικευμένο πόνο σε όλη την περιοχή. Μπορεί να έχει την αίσθηση καψίματος, πρηξίματος ή να είναι σαν απλός ερεθισμός.

Αν και ο πόνος σε αυτήν την περιοχή είναι συνηθισμένος, όταν διαρκεί για τρεις μήνες ή περισσότερο χωρίς να εξηγηθεί λόγω κάποιας λοίμωξης, δερματικής ή άλλης πάθησης, τότε μιλάμε για αιδοιδυνία, ή αλλιώς χρόνιο πόνο στο αιδοίο. Τα καλά νέα είναι πως πρόκειται για μια θεραπεύσιμη πάθηση. 

Εξ ορισμού, η αιδοιοδυνία είναι η απουσία σωματικών ευρημάτων που να δικαιολογούν τον πόνο. Είναι μια μυοσκελετική, νευροπαθητική κατάσταση. Συνεπώς όταν μια γυναίκα παραπονεθεί για πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, πρέπει να αποκλειστούν οι υπόλοιποι πιθανοί παράγοντες. Επιπλέον, είναι συχνό φαινόμενο η λέξη "πόνος" να μην εκφέρεται ακριβώς: Στη θέση του αναφέρονται συμπτώματα όπως κάψιμο, τσούξιμο, ερεθισμός, δυσφορία ή και μούδιασμα, κάποιες φορές κατά την διάρκεια του σεξ. Το αίσθημα καψίματος είναι η πιο συνηθισμένη έκφραση της αιδοιοδυνίας.

Αν και η γενικευμένη αιδοιοδυνία μπορεί να συμβεί από το πουθενά, είναι πιθανό να προκληθεί και από την άσκηση πίεσης, όπως κατά την διάρκεια του σεξ, κατά την τοποθέτηση ταμπόν, μιας γυναικολογικής εξέτασης ή ακόμα και του να φοράτε για πολλές ώρες στενό παντελόνι και να κάθεστε.

Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμένα ή κατεστραμμένα νεύρα του αιδοίου, φλεγμονή, μακροχρόνια αντίδραση σε ορισμένες λοιμώξεις και ευαισθησία σε ορισμένα τρόφιμα. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια δυσλειτουργία στους μυς της περιοχής ή ακόμα και γενετική διαταραχή. Επίσης, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμό του δέρματος του αιδοίου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αιδοιδυνίας;

Ο πόνος της αιδοιοδυνίας μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στην γύρω περιοχή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πόνο στην κλειτορίδα ή στο άνοιγμα του κόλπου, ακόμα και κοντά στον πρωκτό. Μερικές φορές ο πόνος έρχεται και φεύγει. Άλλες φορές προκαλείται από κάτι εξωτερικό, όπως στενά ρούχα ή το σεξ.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την αιδοιοδυνία;

Η διάγνωση δεν είναι απλό ζήτημα, καθώς πρέπει να αποκλειστούν όλες οι άλλες πιθανότητες - κάτι που σημαίνει ακόμα περισσότερες επισκέψεις στον γιατρό και εξετάσεις. Μόνο το 50% περίπου των γυναικών με συμπτώματα αναζητούν φροντίδα. Μεγάλο ποσοστό γυναικών παραμένουν χωρίς διάγνωση ακόμα και μετά από αρκετά ιατρικά ραντεβού.

Οι θεραπείες μπορεί να κυμαίνονται από τη φαρμακευτική αγωγή μέχρι ακόμη και τη χειρουργική επέμβαση. Συχνά το πρόβλημα μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά ακόμα και μέσω καλύτερης αυτοφροντίδας. Οι επιλογές αυτοφροντίδας κυμαίνονται από προτάσεις καθαρισμού, αποφυγή προϊόντων που περιέχουν ερεθιστικά συστατικά, εφαρμογή μιας στρώσης βαζελίνης για να συγκρατήσει την υγρασία και τη χρήση αποκλειστικά βαμβακερών εσωρούχων.

Τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν κρέμες οιστρογόνων, αντικαταθλιπτικά ή αντισπασμωδικά φάρμακα ή τοπικά αναισθητικά. Παρ' όλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις τα φάρμακα δεν προτείνονται αμέσως. Η χειρουργική επέμβαση, από την άλλη, θεωρείται έσχατη λύση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η σεμαγλουτίδη βοηθά και στη διακοπή του καπνίσματος [μελέτη]
Η απώλεια δοντιών αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους [μελέτη]
Ο ΕΕΣ με δυναμική παρουσία στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης