Παρά το ότι ο Υπουργός Υγείας είχε υποσχεθεί τόσο σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τη φαρμακοβιομηχανία, όσο και σε συνέδρια που συμμετείχε, ότι τα φάρμακα μέ τιμή λιανικής μέχρι 7,5 ευρώ θα απαλλαγούν από την υποχρέωση του clawback, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε σκευάσματα εγνωσμένης αποτελεσματικότητας και χαμηλού κόστους να διατηρηθούν στην αγορά και να είναι διαθέσιμα σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, προς έκπληξη όλων δεν τηρήθηκε η υπόσχεση, αιφνιδιάζοντας όλη την αγορά. Και αυτό αποτυπώνεται στο κατατεθέν νομοσχέδιο "Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων ''Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ''», εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις" και ειδικότερα στο άρθρο 99 (επιβολή ανώτατου ορίου ποσού επιστροφής-clawback- στα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται από τα φαρμακεία Κοινότητας με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας μικρότερο ή ίσο των 20 λεπτών του ευρώ.
Γιατί;
1) Οπως ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς, το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι τα φάρμακα που θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης είναι αυτά με ΚΗΘ (Κόστος Ημερήσιας Νοσηλείας) μικρότερο ή ίσο των 20 λεπτών και μάλιστα μόνο όσα αναφέρονται με αυτό το ΚΗΘ στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων για τον υπολογισμό του οποίου η φαρμακοβιομηχανία εδώ και πολλά χρόνια διαμαρτύρεται, μιας που στον συγκεκριμένο κατάλογο το ΚΗΘ αλλού υπολογίζεται με βάση τη δόση και αλλού -λανθασμένα- με βάση τα τεμάχια που περιέχει η συσκευασία.
2) Η δεύτερη έκπληξη είναι ότι τα ελάχιστα σκευάσματα -αφορούν 750 κωδικούς, εκ των οποίων τα 100 είναι πρωτότυπα και τα 650 γενόσημα από τα 6.500 που είναι συνολικά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα - όχι μόνο δεν απαλλάσσονται αλλά με κοινή απόφαση των υπουργών υγείας και οικονομικών μπορεί να τους επιβληθεί clawback με ανώτατο όριο το 10% του ποσού της αυτόματης επιστροφής που τους αναλογεί.
3) Επίσης, τονίζουν οι πηγές μας, οι υποσχέσεις του Υπουργείου Υγείας περί ενίσχυσης του προϋπολογισμού έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν τα υπόλοιπα σκευάσματα με επιπλέον clawback φαίνεται ότι ξεχάστηκε, μιας που στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ρητά ότι "το υπερβάλλον ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback), που θα αναλογούσε στα ανώτερα φαρμακευτικά σκευάσματα, αναζητείται αναλογικά από τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα που συμμετέχουν στο μηχανισμό αυτόματης επιστροφής της φαρμακευτικής δαπάνης στα φάρμακα Κοινότητας.
Για μα φορά ακόμα λοιπόν, λένε παράγοντες της αγοράς, το Υπουργείο Υγείας, η ηγεσία και τα στελέχη του, αποδεικνύονται αναξιόπιστα σε σχέση με τις δεσμεύσεις τους περί βελτίωσης των συνθηκών για τα φθηνά φάρμακα και ενίσχυσης του προϋπολογισμού.
Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι να συνεχιστούν οι αποσύρσεις σκευασμάτων από τα Δελτίο Τιμών των φαρμάκων και έτσι πολλά από τα απαραίτητα φθηνά φάρμακα θα εξελιχθούν σε σπάνιο είδος, όπως για παράδειγμα οι αντιβιώσεις.
Τι σημαίνει απαλλαγή clawback από τα σκευάσματα με τιμή λιανικής έως 7,5 ευρώ
Σε συνομιλία με παράγοντες της αγοράς, αυτοί μας τόνισαν ότι αν υπήρχε πιστή εφαρμογή της άνωθεν υπουργικής υπόσχεσης - απαλλαγή clawback από τα σκευάσματα με τιμή λιανικής έως 7,5 ευρώ- σήμερα θα μιλούσαμε για 2.241 σκευάσματα, εκ των οποίων τα 1.578 είναι γενόσημα και υβριδικά και τα 663 πρωτότυπα (προϊόντα αναφοράς).
Αντί αυτού, με ΚΗΘ (Κόστος Ημερήσιας Νοσηλείας) μικρότερο ή ίσο των 20 λεπτών (όπως αναφέρεται στο άρθρο 99) μιλάμε για 750 σκευάσματα.
Η δαπάνη των σκευασμάτων με τιμή λιανικής μέχρι 7,5 ευρώ ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ το clawback που τους αντιστοιχεί εκτιμάται στα 28 εκατ. ευρώ. Το οποίο κατά πληροφορίες από παράγοντα του Υπουργείου Υγείας θα καλύπτονταν κατά 15 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υγείας, ενώ άλλα τόσα θα δώσει και το Υπουργείο Οικονομικών.
Ομως, αν τελικά ισχύσουν τα όσα αναφέρει το άρθρο 99 θα μιλάμε για ένα clawback της τάξεως του ενός εκατ. ευρώ.
Ακόμη μια φορά η αγορά μιλά για ένα αλαλούμ χωρίς τέλος, καθώς οι υποσχέσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα αναφέρονται στο επίμαχο άρθρο 99, ανεβάζοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη δυσαρέσκεια της φαρμακοβιομηχανίας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]