Mόλις μια εβδομάδα από την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου) και τα νέα που φτάνουν είναι ανησυχητικά.
Οι στοματικές ασθένειες είναι από τις πιο κοινές μη μεταδοτικές ασθένειες, που επηρεάζουν περίπου 3,5 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μέγεθος που αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ειδικότερα δε ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από στοματικές ασθένειες και δεν λαμβάνουν θεραπεία είναι 1 δισ. άτομα παγκοσμίως ξεπερνώντας αυτούς που πάσχουν από τις πέντε κύριες μη μεταδοτικές ασθένειες (ψυχικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις και καρκίνο) μαζί.
Η τερηδόνα είναι το πιο διαδεδομένο νόσημα του στόματος παγκοσμίως, ενώ η χρόνια σοβαρή περιοδοντίτιδα (νόσος των ούλων) είναι η 6η πιο διαδεδομένη ασθένεια. Επίσης, η απώλεια των φυσικών δοντιών είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, ενώ οι καρκίνοι του στόματος και των χειλιών εντοπίζονται ιδιαίτερα στους άνδρες.
Το οικονομικό βάρος των στοματικών παθήσεων
Σε ολόκληρη την ΕΕ, δαπανώνται 90 δισ. ευρώ για τη θεραπεία των στοματικών παθήσεων. Δαπάνη που είναι ψηλότερη από αυτή που καταβάλλεται για την άνοια και τις αναπνευστικές ασθένειες, ενώ ισοδυναμεί με τις δαπάνες για τον καρκίνο. Ωστόσο, ο πραγματικός αντίκτυπος στην οικονομία και την κοινωνία επεκτείνεται πολύ περισσότερο από το κόστος της θεραπείας. Περιλαμβάνει πτυχές όπως η άδεια εργασίας και η απώλεια παραγωγικότητας, η απουσία παιδιών από το σχολείο και η επίτευξη χειρότερων εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων.
Υπάρχουν επίσης άφθονα ερευνητικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τον αρνητικό αντίκτυπο των στοματικών παθήσεων στην ποιότητα ζωής των ατόμων και των οικογενειών τους.
Συσχετισμοί στοματικής υγιεινής και υγείας
Η υγεία του στόματος δεν μπορεί να απομονωθεί από το υπόλοιπο σώμα. Για παράδειγμα, οι περιοδοντικές παθήσεις (ούλα) συνδέονται με τον διαβήτη, ενώ η διατήρηση των φυσικών δοντιών σχετίζεται με την καλύτερη υγεία και τη λειτουργία στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Οι στοματικές ασθένειες προκαλούνται επίσης από παράγοντες κινδύνου που είναι κοινοί και σε άλλες ασθένειες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, καπνού και ζάχαρης.
Για παράδειγμα, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος, αλλά και των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της χρόνιας πνευμονοπάθειας και του διαβήτη τύπου 2, ενώ η ζάχαρη είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη, παχυσαρκία και οδοντική τερηδόνα.
Η αντιμετώπιση αυτών των κοινών παραγόντων κινδύνου με πολλούς τρόπους φαίνεται ότι "κρατά το κλειδί " για την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλους τους πολίτες. Αυτό απαιτεί πρωτίστως να δοθεί έμφαση στην προαγωγή της υγείας και στη μείωση των ανισοτήτων με δράση από τη δημόσια υγεία.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα περισσότερα συστήματα υγείας δεν έχουν ακόμη ενσωματώσει πλήρως τους επαγγελματίες για τη στοματική υγεία στις στρατηγικές προαγωγής της υγείας και πρόληψης .
Πηγές:
https://www.openaccessgovernment.org/towards-better-oral-health-europe-dental-care/154698/
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι