Περίπου ένα στα δέκα μωρά γεννιέται πρόωρα, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ, και σχεδόν ένα στα 13 από αυτά πεθαίνει από επιπλοκές που προκαλούνται από τον πρόωρο τοκετό.
Μεταξύ του 2010 και του 2020, 152 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν πρόωρα, δηλαδή μετά από λιγότερο από 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης, ανέφεραν σήμερα στη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF και η συμμαχία για την υγεία της μητέρας, του νεογέννητου και του παιδιού (PMNCH).
Σύμφωνα με την έκθεση, το αν ένα πρόωρο μωρό επιβιώνει, εξαρτάται από το πού γεννιέται: Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, εννέα στα δέκα παιδιά επιβίωσαν, ακόμη και αν γεννήθηκαν σε λιγότερο από 28 εβδομάδες κύησης. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, μόνο ένα στα δέκα.
Η έκθεση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι τα επιζώντα πρόωρα μωρά μπορεί να έχουν μειωμένη υγεία για όλη τους τη ζωή, ακόμη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Ο κίνδυνος αναπηριών και αναπτυξιακών καθυστερήσεων είναι υψηλότερος από ό,τι για τα μωρά που γεννιούνται μετά τις 40 εβδομάδες κύησης.
Περίπου τα δύο τρίτα των πρόωρων γεννήσεων συμβαίνουν στη νότια Ασία και την Αφρική. Οι οργανώσεις αναφέρουν ότι εκεί είναι επίσης ο υψηλότερος κίνδυνος θανάτου.
Οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική ρύπανση αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία των γυναικών και των μωρών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σε έξι εκατομμύρια από το σύνολο των περίπου 13,2 εκατομμυρίων πρόωρων γεννήσεων ετησίως (2020). Όταν οι γυναίκες αποκτούν παιδιά στην εφηβεία τους, ο κίνδυνος πρόωρων γεννήσεων είναι μεγαλύτερος.
Μεταξύ άλλων, οι οργανώσεις ζητούν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Αυτό περιλαμβάνει αποτελεσματικό οικογενειακό προγραμματισμό και καλή φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο ζήτημα των πρόωρων γεννήσεων και να επενδύσουν στη βελτίωση της περίθαλψης των εγκύων γυναικών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το Ελληνικό Φάρμακο στη Σαουδική Αραβία
Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Merging Medicine, Law & IT for Humanity
Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ενδυναμώνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού