Από την Δευτέρα, 26 Ιουνίου, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Μαμάτσειου" νοσοκομείου Κοζάνης άλλαξε σελίδα, καθώς έγινε μια από τις ελάχιστες ΜΕΘ της χώρας που αποκτούν ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης κλινικών δεδομένων των ασθενών.

"Έξυπνα" εργαλεία αντλούν και καταγράφουν αυτόματα μια σειρά από δείκτες και παραμέτρους που αφορούν την παρακολούθηση των ασθενών και την εφαρμοζόμενη θεραπεία, συγκεντρώνοντας στην οθόνη του γιατρού έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών και καταργώντας χειρόγραφες καταγραφές και διαγράμματα που ήταν υποχρεωμένος να κάνει υπό πίεση χρόνου.

Η λειτουργική αναβάθμιση θα ακολουθηθεί από σημαντικές πρωτοβουλίες της διεύθυνσης με τους τοπικούς φορείς για την προσέλκυση γιατρών, με επιδότηση ενοικίου και άλλα οικονομικά κίνητρα, αλλά και έναν σχεδιασμό περαιτέρω ανάπτυξης της ΜΕΘ, με αύξηση κλινών και μετατροπή της σε εκπαιδευτικό κέντρο, όπως λέει στο iatronet.gr o διευθυντής της, Κωνσταντίνος Στόκκος (φωτογραφία).

Η εξέλιξη φέρνει έναν αέρα αισιοδοξίας στην πολύπαθη Μονάδα, που στήθηκε μέσα στην πανδημία και μέχρι πριν από λίγους μήνες βρισκόταν στα πρόθυρα του "λουκέτου", καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος να μείνει μόνο με έναν εντατικολόγο.

Το σύστημα CritIS

To προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα "CritIS Synergy+", δημιούργημα spin off εταιρίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καταγράφει, αποθηκεύει, ομαδοποιεί και προβάλει τα τεράστια ποσά δεδομένων που παράγονται ανά ασθενή στη ΜΕΘ. Δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό αρχείο που καλύπτει το σύνολο της διαμονής ενός ασθενή στη ΜΕΘ, περιλαμβάνοντας λειτουργίες, όπως η κλινική υποστήριξη της λήψης αποφάσεων, ποιοτική παρουσίαση αναφορών κλινικών δεδομένων, έξυπνα εργαλεία παρακολούθησης της πορείας ασθενή καθώς και δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών με άλλα νοσοκομειακά συστήματα ιατρικής περίθαλψης.

Το σύστημα είναι σήμερα εγκατεστημένο, επίσης, στις ΜΕΘ του Πα.Γ.Ν.Η, του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, στις ΜΑΦ και ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, στις ΜΑΦ και ΜΕΘ Παίδων του Πα.Γ.Ν.Η, στην Πανεπιστημιακή ΜΕΘ του "Σωτηρία", και στην ΜΕΘ του "Παπαγεωργίου".

"Μέχρι τώρα έπρεπε να παίρνεις ο ίδιος την πληροφορία από τα πολλαπλά συστήματα και να γράφεις τα πάντα με στυλό στην πολύπλοκη καρτέλα αρρώστου. Από τα ζωτικά του, τις τιμές του αναπνευστήρα, τα αέρια αίματος, τα αιμοδυναμικά, το μόνιτορ και πολλά άλλα. Όλα αυτά πλέον καταγράφονται σχεδόν αυτόματα και τα βλέπουμε συγκεντρωμένα σε μια οθόνη", λέει στο iatronet.gr ο κ. Στόκκος και απαριθμεί τα πολλαπλά οφέλη: "Κατ’ αρχήν μειώνεται η επαφή μας με τον άρρωστο, άρα και ο κίνδυνος διασποράς λοιμώξεων και μετάδοσης από το ένα κρεβάτι στο άλλο. Μπορεί να βοηθήσει στην κλινική απόφαση, στην συγκέντρωση δεδομένων για την πραγματοποίηση μελετών, ενώ φυσικά κερδίζεις πολύτιμο χρόνο. Έχει φανεί ότι εξοικονομεί εργασία περίπου 2 ωρών στη βάρδια των νοσηλευτών, ενώ σε εμάς τους γιατρούς απλουστεύει τη ζωή μας. Άλλαξε η διάθεση του προσωπικού".

Η αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού έγινε μέσω ΕΣΠΑ, με έκτακτο κονδύλι που εξασφαλίστηκε μέσα στην πανδημία.

Πώς θα εξασφαλιστεί στελέχωση

Η ΜΕΘ του "Μαμάτσειου" λειτουργεί με 4 κλίνες και 3 γιατρούς (δύο εντατικολόγους και έναν αναισθησιολόγο). Η περαιτέρω αποδυνάμωση με την αποχώρηση του ενός εντατικολόγου σε άλλο νοσοκομείο φαίνεται πως αποφεύγεται, καθώς αναμένεται να επιστρέψει με χρήση των κινήτρων μετακίνησης (επιπλέον μηνιαία αποζημίωση 1.800 ευρώ), που βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης από την 3η ΥΠΕ.

Η προκήρυξη δύο επιπλέον θέσεων εντατικολόγων απέβη άκαρπη, καθώς δεν προσέλκυσε ενδιαφέρον και τώρα λαμβάνονται πρωτοβουλίες για θεσμοθέτηση ειδικών κινήτρων σε τοπικό επίπεδο. "Στις αρχές Ιουλίου θα συναντηθώ με τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο, τον διοικητή και τον διοικητικό διευθυντή για να τα βάλουμε κάτω και να δούμε τι μπορούμε να δώσουμε ως κίνητρα, από επιδότηση ενοικίου και λογαριασμών ΔΕΚΟ μέχρι εκπτώσεις την τοπική αγορά", λέει ο κ. Στόκκος.

Επιπλέον κίνητρα αναμένεται να προκύψουν από την επιδιωκόμενη μετατροπή της ΜΕΘ σε εκπαιδευτικό κέντρο, με την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού εικονικού νοσοκομείου. "Προσομοιωτές εντατικής, ΤΕΠ, παθολογικής και άλλων δομών, με διάφορα σενάρια και ενέργειες, θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που μπορεί να προσελκύσει συναδέλφους. Έχω βάλει δύο εξοπλισμούς στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένουμε έγκριση, ενώ αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για τα υπόλοιπα", λέει ο διευθυντής της ΜΕΘ.

Όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες υπηρετούν το σχέδιο μεγέθυνσης της ΜΕΘ Κοζάνης, με αύξηση των κλινών σε 10 ή και 12, με βάση τα κριτήρια για τα ελάχιστα κρεβάτια σε αναλογία με τον πληθυσμό. Η μεγέθυνση θα είναι εφικτή μετά την ολοκλήρωση της υπό κατασκευή νέας πτέρυγας του νοσοκομείου, αλλά για την λειτουργία της θα χρειαστεί και αύξηση των εντατικολόγων από 3 σε τουλάχιστον 10.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα παραμύθια μαθαίνουν στα παιδιά υγιεινές συνήθειες ύπνου [μελέτη]
Προσωπικός γιατρός: Σε ΦΕΚ το οικονομικό κίνητρο των 40.000 ευρώ για πρώτη φορά σε νέους γιατρούς
Ιταλία: Πατέρας από την Ελλάδα δώρισε τμήμα από το ήπαρ του στην 11 μηνών κόρη του - Με επιτυχία η μεταμόσχευση