Όλες οι σχέσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, διαφωνίες, ακόμα και καυγάδες. Όλα αυτά είναι στο πρόγραμμα, και το πώς τα διαχειριζόμαστε θα δείξει αν μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί και πιο "έξυπνοι" συναισθηματικά. Το πρόβλημα είναι ότι η ανασφάλεια μπορεί να μας κάνει να σαμποτάρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και τις σχέσεις μας.
Οι συνέπειες αυτού μπορεί να είναι πολύ κακές για την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή μας και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που είναι δύσκολο να σπάσει. Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι που σαμποτάρουμε τον εαυτό μας στις σχέσεις, καθώς και συμβουλές για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Ή, μάλλον, συμβουλή, επειδή λίγο-πολύ η λύση για όλα αυτά τα προβλήματα είναι η καλύτερη επικοινωνία. Ας το δούμε όμως πιο αναλυτικά.
Η απιστία
Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Και δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες για το "πώς", πρέπει όμως να ερευνήσουμε το "γιατί". Ακόμα και αν το "γιατί" είναι κάτι τόσο απλό όσο το "ήταν μια απερισκεψία της στιγμής", εξακολουθεί να είναι μια συμπεριφορά σαμποτάζ που έχει ως στόχο τον εαυτό μας: Οι ενοχές, οι απόπειρες να καλύψουμε τα ίχνη μας, όλα αυτά μας βάζουν σε μία θέση (την οποία συνηθίζουμε κιόλας) που βλέπουμε τον εαυτό μας αρνητικά. Η ειλικρίνεια, πρώτα απ' όλα με τον εαυτό μας, είναι η καλύτερη λύση εδώ - είτε συνέβη η απιστία, είτε δεν συνέβη ακόμα.
Φόβος για δέσμευση
Καλώς ή κακώς, ο φόβος της δέσμευσης είναι ταυτόχρονα κάτι εξαιρετικά προσωπικό για τον καθένα, αλλά και σημάδι των καιρών (σκεφτείτε, ας πούμε, πώς έχει εξελιχθεί η διαδικασία των σχέσεων μέσω του online dating, και τι νέες ανάγκες/ανασφάλειες δημιούργησε αυτό). Δεν είναι λάθος να είμαστε επιφυλακτικοί ως ένα σημείο, μιας και η επιλογή συντρόφου δεν είναι και εύκολο ζήτημα. Όταν όμως υπάρχει από πίσω ο φόβος της δέσμευσης, είναι πολύ πιθανό να βρίσκουμε την παραμικρή αφορμή για να μη συνεχίζουμε σχέσεις με καινούρια άτομα.
Όταν κρατάμε κακία
Με απλά λόγια, όταν ένα άτομο μας έχει πληγώσει και βλέπουμε ότι δεν μας είναι δυνατό να το ξεπεράσουμε, η καλύτερη λύση είναι να απομακρυνθούμε. Το να μένουμε κοντά σε αυτό το άτομο κρατώντας μέσα μας κακία θα καταστρέψει τη σχέση, και θα το κάνει αργά. Είναι μια πολύ άσχημη διαδικασία που καταλήγει πάντα με κάθε πιθανότητα επανασύνδεσης (ακόμα και σε φιλικό επίπεδο) να έχει κοπεί.
Όταν δεν δείχνουμε ευγνωμοσύνη
Αυτό είναι ιδιαίτερα περίεργο: Σε αρκετούς ανθρώπους η ανασφάλεια εκφράζεται με μια άμυνα που παίρνει τ μορφή ψευδούς ανωτερότητας. Αυτά τα άτομα συχνά δεν θα δείξουν θετικά συναισθήματα, καθώς προσπαθούν να έχουν συνεχώς έναν απόμακρο αέρα που τα κάνει να φαίνονται πιο μυστηριώδη και γοητευτικά. Αυτή η πολύ μακροσκελής εξήγηση της συμπεριφοράς δεν είναι και τόσο πιθανό να περάσει από το μυαλό του κόσμου, όμως: Τις περισσότερες φορές θα μεταφραστεί άμεσα ως αχαριστία.
Όταν περιμένουμε να διαβάσουν το μυαλό μας
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό - και ευτυχώς. Ακόμα και οι πιο επίμονοι πιστοί αυτής της (κακής, απαρχαιωμένης) ιδεολογίας ότι αληθινή αγάπη σημαίνει πως κάποιος ξέρει τι θέλεις χωρίς να του το πεις, θα πανικοβάλονταν αν συνειδητοποιούσαν ότι κάποιος όντως είχε μπει και έψαχνε μέσα στις σκέψεις τους. Συνεπώς, η μόνη λύση είναι η επικοινωνία αυτών που θέλουμε. Και μετά έρχεται η αληθινή επιβράβευση από αυτό: Το να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε και να κατηγοριοποιούμε καλύτερα τις επιθυμίες μας, ακριβώς επειδή τις εκφράζουμε συχνότερα και βλέπουμε τις αντιδράσεις που προκαλούν στους άλλους. Αλήθεια, δεν μπορεί να υπάρξει αυτογνωσία χωρίς να ανοίξουμε πρώτα τον εαυτό μας στους άλλους ανθρώπους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ελονοσία αναπτύσσει αντίσταση σε φάρμακο που σώζει τις ζωές παιδιών [μελέτη]
1 στους 3 χειρουργημένους ασθενείς εμφανίζει επιπλοκές [μελέτη]
Μελέτη αποκάλυψε αμφίδρομη σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και διαβήτη