Το λάδι είναι κάτι που χρησιμοποιούμε τακτικά στην κουζίνα, αλλά αυτό το κοινό συστατικό μπορεί να μην είναι τόσο ακίνδυνο όσο φαίνεται. Αν δεν χειριστείτε σωστά το χρησιμοποιημένο λάδι, μπορεί να γίνει επικίνδυνο τόσο για το σπίτι σας όσο και για το περιβάλλον.

 Είναι το μαγειρικό λάδι κακό για το περιβάλλον;

Η σωστή απόρριψη λιπαρών ουσιών είναι σοβαρή υπόθεση. Όλα τα λιπαρά συστατικά στα σκουπίδια μπορούν ενωθούν και να έχουν τις εξής συνέπειες:

  • Μετατροπή σε τοξικά προϊόντα
  • Σχηματισμός προϊόντων που δεν αποσυντίθενται εύκολα και μολύνουν το περιβάλλον για χρόνια
  • Διάβρωση σκυροδέματος και μετάλλων και ρύπανση των υπόγειων υδάτων
  • Μόλυνση σε πηγές νερού
  • Επικάλυψη υδρόβιων φυτών και ζώων με λίπη, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία
  • Απόφραξη σωλήνων και αποχετεύσεων, προκαλώντας διαρροές και υπερχείλιση μολυσμένου νερού
  • Κίνδυνος πυρκαγιάς

 Το μαγειρικό λάδι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Αν θέλετε να το ξαναχρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα, κρυώστε το, στραγγίστε το με ένα χοντρό πανί, αποθηκεύστε το σε ένα γυάλινο βάζο και κλείστε το καλά - αλλά και αυτό δεν είναι για περισσότερες από 1-2 φορές. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε παλιό λάδι για να φτιάξετε ζιζανιοκτόνα ή εντομοκτόνα για τον κήπο σας ανακατεύοντάς το με σαπούνι.

 Πώς να πετάξετε το μαγειρικό λάδι

  • Αφήνετε πάντα το λάδι να κρυώσει πριν το πετάξετε.
  • Ρίξτε το λάδι σε ένα ξεχωριστό δοχείο μιας χρήσης πριν το ξεφορτωθείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιά πλαστικά μπουκάλια.
  • Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο μιας χρήσης είναι σωστά σφραγισμένο, ώστε το λάδι να μην χυθεί στα υπόλοιπα σκουπίδια.
  • Το λάδι χρειάζεται περίπου μια μέρα για να στερεοποιηθεί πλήρως. Εξετάστε το ενδεχόμενο κατάψυξης του λαδιού σε στερεή μορφή για ευκολία στην απόρριψη.
  • Μπορείτε να αναμίξετε το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι με άχρηστα υλικά όπως άμμο, αλεύρι, πριονίδι ή απορρίμματα κατοικίδιων ζώων, τα οποία μπορούν να το απορροφήσουν και να το μετατρέψουν σε στερεά απόβλητα. Αυτό μπορεί να σας διευκολύνει να το πετάξετε.

 Τι δεν πρέπει να κάνετε

*Μην ρίχνετε χρησιμοποιημένο λάδι στον νεροχύτη ή στην τουαλέτα. Αυτό θα κάνει το λάδι να κολλήσει στις πλευρές των σωλήνων και τελικά να φράξει τις αποχετεύσεις. Καμία ποσότητα σαπουνιού ή νερού δεν μπορεί να το καθαρίσει. Σταδιακά θα στερεοποιηθεί και θα μετατραπεί σε τζελ, δημιουργώντας μια άσχημη μυρωδιά και προκαλώντας μπλοκαρίσματα. Ίσως χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να καθαρίσετε ή να αντικαταστήσετε τα υδραυλικά σας.

*Μην πετάτε καυτό λάδι στα σκουπίδια. Αυτό θα προσελκύσει πολλά παράσιτα όπως ζωύφια και ποντίκια. Μην αφήνετε το χρησιμοποιημένο λάδι στην άκρη του πεζοδρομίου και μην χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες για να πετάξετε το χρησιμοποιημένο λάδι, καθώς οι πλαστικές σακούλες δεν είναι αρκετά ισχυρές και είναι πιθανό να σκιστούν, κάνοντας τα σκουπίδια σας εύφλεκτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πανεπιστήμιο Αθήνας: Υπάρχει εποχικότητα στη νόσηση από κορωνοϊό;
Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Ψυχική Υγεία
Πρώτο κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα