Αντρες και γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή έχουν υψηλότερο κατά 50% κίνδυνο για κάταγμα ισχίου έναντι ανθρώπων που καταναλώνουν τακτικά κρέας, αναφέρει μεγάλης κλίμακας έρευνα.

Ερευνητές του University of Leeds ανέλυσαν στοιχεία 413.914 ανθρώπων και προέκυψε η πρώτη ένδειξη ότι εκτός από τις γυναίκες, και οι άντρες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έναντι αυτών που καταναλώνουν κρέας.

Εντοπίστηκαν επίσης ορισμένοι από τους παράγοντες που ενδεχομένως θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο άντρες και γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες επιλέχτηκαν μεταξύ 2006 και 2010, και έδωσαν πληροφορίες για τη διατροφή τους. Κατηγοριοποιήθηκαν είτε ως τακτικοί καταναλωτές κρέατος, είτε ως περιστασιακοί, είτε ως ψαροφάγοι είτε ως χορτοφάγοι.

Μεταξύ  413.914 συμμετεχόντων υπήρχαν  3.503 περιστατικά κατάγματος ισχίου-συνολικό ποσοστό  0,8%.

Αν και ο γενικός κίνδυνος για κάταγμα ισχίου ήταν χαμηλός, ο σχετικός κίνδυνος ήταν μεγάλος.

Η έρευνα έδειξε ότι οι χορτοφάγοι είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο έναντι όσων κατανάλωναν κρέας τακτικά, άσχετα από το φύλο.

Δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ όσων έτρωγαν κρέας τακτικά και περιστασιακά

Οσοι ακολουθούσαν ψαροφαγία είχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο (8%) έναντι όσων κατανάλωναν τακτικά κρέας αλλά επρόκειτο για μη σημαντική διαφορά.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κατά μέσον όρο, 6,5 άνθρωποι που τρώνε κρέας τακτικά και 6,5 που τρώνε περιστασιακά θα υποστούν κάταγμα ισχίου έναντι 7 περιστατικών σε όσους ακολουθούν ψαροφαγία και 9,5 στους χορτοφάγους.

Ο James Webster, δήλωσε ότι η παρούσα έρευνα δείχνει ότι ενώ οι χορτοφάγοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους καταναλωτές κρέατος (50%), αυτό μεταφράζεται σε μόλις 3 περισσότερα κατάγματα ισχίου ανά 1.000 ανθρώπους σε 10 χρόνια.

Τα οφέλη στην υγεία από μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί παρόλα αυτά να υπερτερούν έναντι της αύξησης το κινδύνου για κάταγμα ισχίου.

Η ανάλυση υποδεικνύει ότι ο χαμηλός ΔΜΣ ενδεχομένως μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας στο γιατί ο κίνδυνος είναι υψηλότερος.

Επιπλέον, χορτοφάγοι ήταν περίπου 17% λιγότερο πιθανό να πληρούν τις συστάσεις για πρωτεΐνη έναντι όσων κατανάλωναν κρέας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine.

Πηγές:
BMC Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια