Συνθήκες ταλαιπωρίας και κινδύνου διαμορφώνουν για τους ασθενείς οι σοβαρές ελλείψεις υποδομών και στελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων. Στις δομές του ΕΣΥ παρατηρούνται σημαντικές περιφερειακές ανισότητες, σε σημείο που οι πολίτες να αισθάνονται δεύτερης κατηγορίας.

"Αυτό φάνηκε στους βαρέως πάσχοντες από κορωνοϊό και στα ποσοστά θνητότητας στη διάρκεια της πανδημίας", σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόλις 8 διαθέσιμες παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ στο "Ιπποκράτειο" της Θεσσαλονίκης. Λόγω των ελλείψεων, πολλά περιφερειακά νοσοκομεία αδυνατούν να υποστηρίξουν ακόμη και απλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο κ. Γιαννάκος επικαλείται δύο περιστατικά σε παιδιά από την Άρτα και την Τήνο, τα οποία αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος.

Τον περασμένο μήνα, ένα 10χρονο παιδί εισήχθη στη παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Αρτας με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Την επόμενη μέρα, οι παιδίατροι του νοσοκομείου έκριναν ότι πρέπει να εξετασθεί από παιδογαστρεντερολόγο και να υποβληθεί σε γαστροσκόπηση.

Παιδογαστρεντερολόγος δεν υπάρχει στην Άρτα, ούτε στα Ιωάννινα, ούτε παιδιατρικό νοσοκομείο Καραμσνδάνειο της Πάτρας, ενώ στο Πανεπιστημιακό του Ρίου υπάρχει ένας, ο οποίος δεν μπορεί να βρίσκεται νυχθημερόν στο νοσοκομείο. Τη συγκεκριμένη μέρα, δεν εφημέρευε.

Η οικογένεια αναγκάσθηκε να έρθει στην Αθήνα και να κάνει εισαγωγή στο Παιδων "Αγία Σοφία", με μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα. Το ευχάριστο είναι πως έγινε η εξέταση και δεν έδειξε κάτι σοβαρό.

Δεν υπάρχει παιδοχειρουργός

Το Δεκαπενταύγουστο, ένα παιδί από την Τήνο εμφάνισε συμπτώματα οξείας σκωληκοειδίτιδας. Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας το διακόμισαν στο νοσοκομείο Σύρου, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, έπειτα από επικοινωνία που είχαν με παιδίατρο του νοσοκομείου, ο οποίος αποδέχθει το περιστατικό.

Το παιδί διαγνώστηκε με οξεία σκωληκοειδίτιδα και κρίθηκε πως έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα. Το νοσοκομείο της Σύρου αδυνατούσε να υποστηρίξει παρόμοια επέμβαση και με αεροδιακομιδή κατέληξε σε νοσοκομείο της Αττικής. Στις Κυκλάδες δεν υπάρχει παιδοχειρουργός. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση με τις περιφερειακές ανισότητες επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, λόγω των μαζικών παραιτήσεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών Υγείας. Την ίδια ώρα, υπάρχει απροθυμία από τους νέους επαγγελματίες να δουλέψουν σε νοσοκομεία της περιφέρειας, λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών, που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα διαβίωσης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών