Για μερικά παιδιά, η νευρικότητα για το σχολείο μπορεί να είναι περιστασιακή. Ίσως είχαν μια κακή μέρα και ανησυχούν για το τι θα φέρει η επόμενη. Πολλές φορές, μια μικρή ενθάρρυνση από τον γονέα μπορεί να είναι αρκετή για να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα με αυτοπεποίθηση. Για άλλα παιδιά όμως, ο φόβος και το άγχος για το σχολείο μπορεί να είναι σοβαρότερο πρόβλημα.

Αν το παιδί σας αρνείται τακτικά να πάει στο σχολείο λόγω άγχους, αυτό δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο. Και δεν εννοούμε επειδή το παιδί σας θέλει να χάσει μάθημα ή να χουζουρέψει περισσότερο. Υπολογίζεται ότι 2-5% των παιδιών παγκοσμίως αρνούνται τακτικά να πάνε στο σχολείο λόγω άγχους γύρω από το τι θα αντιμετωπίσουν όταν βρεθούν εκεί.

Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας βιώνει σχολικό άγχος και άρνηση περιλαμβάνουν:

  • Παράλειψη σχολείου ή άρνηση να πάει
  • Παραπονιέται συχνά ότι είναι άρρωστο και ζητάει να κάτσει σπίτι ή να γυρίσει, αν είναι ήδη στο σχολείο
  • Συχνά τηλεφωνεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και ζητά να έρθετε να το πάρετε σπίτι
  • Πηγαίνοντας στο σχολείο μόνο μετά από κλάματα, εκρήξεις θυμού ή άλλες προβληματικές συμπεριφορές
  • Παραπονιέται τακτικά για σωματικά συμπτώματα όπως ναυτία, πονοκεφάλους ή πόνο στο στομάχι

 Τι μπορεί να κάνει ο γονιός;

 Ελέγχετε τακτικά

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για τον εντοπισμό του άγχους ενός παιδιού πριν ξεφύγει από τον έλεγχο. Κάντε το καθημερινή συνήθεια να ενημερώνεστε για την διάθεση του παιδιού σας. Ρωτήστε το πώς πήγε η ημέρα του, κάθε μέρα. Η χρήση απλών αλλά συγκεκριμένων ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε περισσότερα για την ημέρα του παιδιού σας και πώς νιώθει γι' αυτήν. Και να είστε έτοιμοι να απαντήσετε και εσείς για την δική σας ημέρα αν το παιδί σάς επιστρέψει την ερώτηση. Μπορείτε να εξηγήσετε με απλά λόγια πώς χειρίζεστε εσείς στρεσογόνες καταστάσεις στην ζωή σας. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει ότι το άγχος είναι φυσιολογικό κομμάτι της καθημερινότητας, και πως έχει την δύναμη να το αντιμετωπίζει.

Κάντε κουβέντες στο αυτοκίνητο

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά (αλλά και οι ενήλικες, οπότε αυτή είναι συμβουλή και για εσάς) νιώθουν πιο άνετα να μιλούν για προσωπικά τους ζητήματα όταν δεν έχουν άμεση οπτική επαφή με τον συνομιλητή τους. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τον χρόνο στο αυτοκίνητο για να βοηθήσετε το παιδί σας να εκφραστεί καλύτερα.

 Φροντίστε τον ύπνο του παιδιού σας

Ο σωστός ύπνος είναι κρίσιμος για την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε το άγχος και να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας. Το πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας ποικίλλει. Αλλά γενικά, τα παιδιά μεταξύ 6 και 12 ετών θα πρέπει να κοιμούνται περίπου 9-12 ώρες κάθε βράδυ. Για τους εφήβους, ο στόχος πρέπει να είναι μεταξύ 8 και 10 ωρών. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται πιο εύκολα, δοκιμάστε τις εξής συμβουλές:

  • Αποφύγετε την καφεΐνη, όπως αυτή που βρίσκουμε στα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά
  • Κρατήστε τα κινητά τηλέφωνα έξω από την κρεβατοκάμαρά του παιδιού σας
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να χαλαρώσει χωρίς οθόνη ξεκινώντας τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, όπως με το να διαβάζει ένα βιβλίο

 Έχετε μια σταθερή πρωινή ρουτίνα

Η προετοιμασία για την ημέρα μπορεί να είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους. Και για μερικά παιδιά και οικογένειες, τα πρωινά είναι η πιο δύσκολη στιγμή τους. Ένα δύσκολο πρωινό μπορεί να τροφοδοτήσει το άγχος και τη νευρικότητα για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Δημιουργήστε μαζί με το παιδί σας μια πρωινή ρουτίνα που να περιλαμβάνει σταθερή ώρα ξυπνήματος, πρωινό και προετοιμασία. Η τακτικότητα θα βοηθήσει το παιδί σας να αισθάνεται συνολικά πιο άνετα - και μάλλον είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς που θα το βοηθήσει και κατά την ενηλικίωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 80 χρόνια το κάπνισμα στις ΗΠΑ
'Έκκληση για προσφορά αίματος από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο
Η Mars εξαγοράζει την εταιρεία που παράγει τα Pringles