Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία κακής υγείας και πρόωρου θανάτου σε ενήλικες παγκοσμίως. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρδιαγγειακών παθήσεων είναι η στεφανιαία νόσος και οι εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις. Αυτοί οι δύο τύποι ασθενειών ήταν υπεύθυνοι για το θάνατο 925.666 ανθρώπων (55%) από τα 1,7 εκατ. πολίτες της ΕΕ που πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο το 2021.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, επίσης οδηγούν συχνά σε αναπηρία, πρόωρη συνταξιοδότηση και απουσία από την εργασία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα και οικονομική απόδοση.

Ποιο είναι το κόστος των χειρουργείων; (ehad583_Supplementary_Data - docx file)

Κόστος μονάδας (€) επεμβάσεων που σχετίζονται με καρδιαγγειακή νόσο που προέρχονται από το ESC ATLAS of Cardiology

Διευκρινήσεις πίνακα:  PCI: Διαδερμικές στεφανιαίες επεμβάσεις. pPCI: Πρωτοπαθής διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση. CABG: Χειρουργική παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας. PI: Εμφυτεύματα βηματοδότη. ICD: Εμφυτεύσιμες εμφυτεύσεις απινιδωτή καρδιομετατροπής. CRT-D & CRT-P: Εμφυτεύσεις συσκευής θεραπείας καρδιακού επανασυγχρονισμού. Ablations: Ablations για τη διόρθωση διαταραχών του καρδιακού ρυθμού. PVI: Διαδερμικές επεμβάσεις βαλβίδων. TAVI: Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας.

Τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας που είναι η πρώτη μελέτη από το 2017 που αξιολογεί το κόστος των καρδιαγγειακών παθήσεων στην ΕΕ -και στα 27 κράτη μέλη- και είναι η πρώτη που μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια το κόστος υγείας και κοινωνικής περίθαλψης, το κόστος -άτυπης- περίθαλψης και την απώλεια παραγωγικότητας είναι τα εξής:

1) Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αντιπροσώπευαν δέκα εκατομμύρια εισαγωγές σε νοσοκομεία στην ΕΕ, που αντιστοιχούν σε 22 εισαγωγές ανά 1.000 άτομα. Για κάθε 1.000 άτομα, υπήρξαν 656 επισκέψεις σε γενικούς γιατρούς και 356 ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία.
2) Η νοσοκομειακή περίθαλψη αντιπροσωπεύει το 60% του κόστους υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ακολουθούμενες από τις δαπάνες για φάρμακα, την εξωτερική περίθαλψη, την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την επείγουσα περίθαλψη.
3) Οι καρδιαγγειακές παθήσεις κόστισαν μόνο στα συστήματα υγείας και κοινωνικής περίθαλψης της ΕΕ περίπου 155 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 11% επί των συνολικών δαπανών για την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη. Το ποσό που δαπανήθηκε διέφερε μεταξύ των χωρών, από 154 ευρώ ανά άτομο στην Κροατία έως 505 ευρώ ανά άτομο στην Αυστρία.
4) 7,5 δισ. ώρες μη αμειβόμενης περίθαλψης παρασχέθηκαν από συγγενείς ή φίλους σε άτομα των οποίων οι ανάγκες περίθαλψης θα μπορούσαν να αποδοθούν άμεσα σε καρδιαγγειακή νόσο, που αντιπροσωπεύει κόστος 79 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ.
5) Επήλθαν 1,7 εκατ. θάνατοι ως αποτέλεσμα καρδιαγγειακών παθήσεων το 2021 που αντιπροσωπεύουν 1,3 εκατ. χαμένα έτη εργασίας και περίπου 32 δισ. ευρώ απώλειες σε παραγωγικότητα. Η κακή υγεία ως αποτέλεσμα καρδιαγγειακών παθήσεων είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 256 εκατ. εργάσιμων ημερών, που αντιπροσωπεύει ένα εκτιμώμενο κόστος 15 δισ. ευρώ.
6) Συνολικά, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κόστισαν στην οικονομία της ΕΕ 282 δισ. ευρώ το 2021. Το 46% αυτών των δαπανών οφειλόταν στην υγειονομική περίθαλψη, το 28% στην άτυπη περίθαλψη και το 9% στην κοινωνική περίθαλψη. Το 17% αυτών των δαπανών οφειλόταν σε απώλειες παραγωγικότητας. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα μέσο κόστος 620 ευρώ ανά πολίτη της ΕΕ.

Ο Δρ Ramon Luengo-Fernandez, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ερευνητικό Κέντρο Υγείας της Οξφόρδης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «Η μελέτη μας υπογραμμίζει τις σημαντικές συνέπειες των καρδιαγγειακών παθήσεων σε διάφορους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τονίζει το μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης, αλλά παρέχει επίσης πολύτιμες γνώσεις για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για τη δημόσια υγεία. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραλλαγές στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στην περίθαλψη στις χώρες της ΕΕ».

Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από εθνικές και διεθνείς πηγές, συμπεριλαμβανομένης της Στατιστικής Υπηρεσίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (EUROSTAT ), τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τον Άτλαντα Καρδιολογίας της ESC, τα εθνικά υπουργεία υγείας και τα στατιστικά ιδρύματα. Ειδικά δεδομένα ανά χώρα σχετικά με τον αριθμό των περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλοαγγειακής νόσου ελήφθησαν από τη μελέτη Global Burden of Disease. Τα δεδομένα συμπληρώθηκαν με ανάλυση μεμονωμένων δεδομένων σε επίπεδο ασθενών από την Έρευνα για την υγεία, τη γήρανση και τη συνταξιοδότηση στην Ευρώπη (SHARE).

Πηγές:
https://www.ndph.ox.ac.uk/news/cardiovascular-disease-cost-the-european-union-economy-20ac282bn-in-2021

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024