Τέρμα σε μία σειρά από "χρόνια νοσήματα" με τις προμήθειες φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, επιχειρεί να βάλει μία νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που υλοποιείται από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και παρουσιάζει σήμερα το iatronet.gr.

Οι διαγωνισμοί και οι προμήθειες πραγματοποιούνται μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που ξεκινά να λειτουργεί και στην οποία έχουν πρόσβαση: οι υπηρεσίες προμηθειών των νοσοκομείων, οι φαρμακευτικές εταιρείες και η ΕΚΑΠΥ.

Κάθε νοσοκομείο θα εντάσσει στην πλατφόρμα τα φάρμακα που χρειάζεται και τις ποσότητες που θέλει να προμηθευτεί. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας, η εταιρεία θα απαντά εάν υπάρχει διαθεσιμότητα και πότε. Θα εκδίδεται ψηφιακό δελτίο παραγγελίας και τιμολόγιο

Για τα φάρμακα που έχει συμφωνηθεί έκπτωση από την επιτροπή διαπραγμάτευσης, δεν θα εκδίδονται πιστωτικά τιμολόγια μήνες μετά, αλλά θα ενσωματώνεται η μειωμένη τιμή, με τρόπο που να μην είναι διαθέσιμη σε άλλες πηγές, όπως ανταγωνιστές.

Μέχρι σήμερα, το νοσοκομείο πλήρωνε με βάση την αναγραφόμενη τιμή (χωρίς την έκπτωση) και περίμενε την έκδοση πιστωτικού τιμολογίου από την εταιρεία, έχοντας στο μεταξύ διαθέσει πολύτιμη ρευστότητα. Υπάρχουν εκπτώσεις που δεν έχουν εισπραχθεί επί ένα ή δύο χρόνια, καθώς δεν υπήρχε ο σχετικός μηχανισμός!

Ο μέσος χρόνος αναμονής για το πιστωτικό τιμολόγιο κυμαίνονταν από 9 έως 12 μήνες, ενώ τώρα η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 60 μέρες. Η νέα πλατφόρμα λειτούργησε σε έναν βαθμό τα τιμολόγια Ιουνίου, τα οποία εξοφλήθηκαν σε μόλις ενάμιση μήνα.

Εκτιμάται πως με το νέο σύστημα, θα υπάρξει αυξημένη ρευστότητα 200 εκατομμυρίων στα νοσοκομεία σε ετήσια βάση, σε συνολικό ποσό ετήσιων προμηθειών φαρμάκων τα 500 εκατομμύρια, βάζοντας τέλος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές.

Η καταγραφή των αιτημάτων από τα νοσοκομεία, επιτρέπει στην ΕΚΑΠΥ να πραγματοποιεί διαγωνισμούς σε ρεαλιστική βάση, ενώ θα έχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το πώς εξελίσσονται οι προμήθειες. Στο ΕΚΑΠΥ γίνεται και η εκκαθάριση των ηλεκτρονικών παραγγελιών από τα νοσοκομεία στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Το συγκεκριμένο σύστημα είχε θεσμοθετηθεί με τους νόμους 4512/18 και 5015/23, αλλά ξεκινά τώρα να λειτουργεί. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πεπεισμένη για την αποδοτικότητά του και εκτιμάται πως από το 2024 θα ισχύσει για το σύνολο των υλικών που προμηθεύονται τα νοσοκομεία, τα οποία κοστίζουν 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως την αξία του νέου συστήματος αναγνωρίζουν και φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς αποφεύγουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ μπορούν να προβλέψουν με επάρκεια τον κύκλο των εργασιών και τις πληρωμές από τα νοσοκομεία. Χάρη στους μηχανισμούς εμπιστευτικότητας, συμβάλλει, επίσης, στη διαπραγμάτευση τιμών μεταξύ Πολιτείας και επιχειρήσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ελονοσία αναπτύσσει αντίσταση σε φάρμακο που σώζει τις ζωές παιδιών [μελέτη]
1 στους 3 χειρουργημένους ασθενείς εμφανίζει επιπλοκές [μελέτη]
Μελέτη αποκάλυψε αμφίδρομη σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και διαβήτη