Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, περιέγραψε η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου. Όπως ανέφερε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξετάζεται το ενδεχόμενο θέσπισης νόμου κατά των ελλείψεων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις ελλείψεις φαρμάκων, η κ. Κυριακίδου περιέγραψε τα βασικά σημεία με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να θέσει ξανά υπό έλεγχο την κατάσταση.
Σύμφωνα με αυτά, θα πρέπει να είναι δυνατή η αντίδραση σε κρίσιμες ελλείψεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με βραχυπρόθεσμα μέτρα, για παράδειγμα με τη βοήθεια του πανευρωπαϊκού καταλόγου κρίσιμων φαρμάκων, ο οποίος θα δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του 2023.
Μεσοπρόθεσμα, τα μέτρα για την προμήθεια και την αποθήκευση των φαρμάκων αναμένεται να έχουν αποτέλεσμα.
Μακροπρόθεσμα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να βοηθήσουν, για παράδειγμα, να ευνοηθούν οι επενδύσεις και να επεκταθεί η παραγωγική ικανότητα στην ΕΕ.
Όλοι οι σχετικοί φορείς θα πρέπει να συμμετέχουν, είπε η Επίτροπος Υγείας: η βιομηχανία, οι ενδιαφερόμενοι στην αλυσίδα εφοδιασμού, τα κράτη - μέλη και τα εθνικά τους συστήματα υγείας, καθώς και τα εμπλεκόμενα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Τα μέτρα θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούνται ευέλικτα κατά τον τρόπο μιας εργαλειοθήκης.
Στη συζήτηση, ο κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε επίσης στη φαρμακευτική δέσμη της ΕΕ, δηλαδή στη συνολική μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ, η οποία παρέχει εργαλεία κατά των ελλείψεων εφοδιασμού, όπως ένα σύστημα προειδοποίησης σε επίπεδο ΕΕ που υποδεικνύει ελλείψεις ή αποσύρσεις σε πρώιμο στάδιο.
Η δέσμη στοχεύει επίσης να καταστήσει την προμήθεια φαρμάκων ανθεκτική σε κρίσεις και μελλοντικά, να καταπολεμήσει την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών.
Θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον ένας ξεχωριστός νόμος για τα κρίσιμα φάρμακα θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ελλείψεων, δήλωσε χθες η Επίτροπος Υγείας. Θα πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά. Ένας τέτοιος κανονισμός είχε προταθεί από 19 κράτη - μέλη της ΕΕ τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο του λεγόμενου μη επίσημου εγγράφου.
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος για την πολιτική υγείας της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι το σύστημα υγείας δαπανά πολλά χρήματα, ιδίως για καινοτόμα ιατρικά σκευάσματα.
Ωστόσο, στην περίπτωση των γενόσημων φαρμάκων, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως η Γερμανία, έδιναν πάντα προσοχή μόνο στην τιμή. "Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή να μεταφέρεται όλο και περισσότερο στην Ινδία και την Κίνα, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στα σημερινά προβλήματα".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις