Τις δικές της παρεμβάσεις κατέθεσε με επιστολή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στον Υπουργό Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη αναφορικά με το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Οπως αναφέρεται στην επιστολή, μολονότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μια σειρά από θετικές ρυθμίσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας και της προσβασιμότητας των υπηρεσιών υγείας, ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί μια πρόβλεψη για την αξιολόγηση και προτεραιότητα των χρονίως πασχόντων και ειδικότερα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, τα οποία σύμφωνα με τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ ανέρχονται σε 1.130.505 άτομα.
Οπως αναφέρεται, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά η νόσος και κυρίως έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει πλήθος σοβαρών και μη αναστρέψιμων επιπλοκών, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νεφροπάθεια, κ.α., οι οποίες επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία του πάσχοντα και μακροπρόθεσμα καθίστανται ιδιαίτερα κοστοβόρες για το Σύστημα Υγείας!
Ειδικότερα, επισημαίνεται στην επιστολή, θα πρέπει να καθορίζεται με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ότι, σε περίπτωση επειγόντων περιστατικών, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση από τις δημόσιες δομές υγείας. Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής θα είχε τα ακόλουθα πλεονεκτήματα: Θα διασφαλιζόταν ότι οι χρόνια πάσχοντες, όπως τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, θα έχουν πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας που χρειάζονται, χωρίς να βρίσκονται σε αναμονή επί μακρόν, θα βελτιωνόταν η ποιότητα ζωής των πασχόντων, λαμβάνοντας έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία. και θα μειωνόταν ο κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών από τις χρόνιες παθήσεις και ιδίως, από τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με επιπρόσθετα οφέλη στην καλύτερη λειτουργία του Συστήματος Υγείας.
Επιπλέον, στο άρθρο 10: Εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, που θα παρακολουθείται από την Επιτροπή παρακολούθησης ελλείψεων φαρμάκων, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζήτησε να συμπεριληφθεί και δικό της μέλος σε αυτή, καθώς τα φάρμακα που αφορούν στον Σακχαρώδη Διαβήτη βρίσκονται πάντα στην κορυφή των ελλείψεων.
Ήδη φέτος, τους τελευταίους εννέα μήνες, μέχρι και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 ήταν δηλωμένη στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η έλλειψη του GLP-1 ανάλογα με δραστική ουσία -τη σεμαγλουτίδη. Η έλλειψη του εν λόγω φαρμάκου απασχόλησε και είναι δεδομένο πως θα συνεχίσει να απασχολεί τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.
Επίσης στο άρθρο 11: Αποστολή κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι η εφαρμογή της πρότασης αυτής θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή ως προς την ασφάλεια και τον έλεγχο των ποσοτήτων των φαρμάκων. Ενδεικτικά προτείνεται η αποστολή να γίνεται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ο πάσχων να ενημερώνεται για την αποστολή των φαρμάκων του.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας