Σύμφωνα με έρευνα της Spectra, η ικανοποίηση από το αυστριακό σύστημα υγείας έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια: το 2021, το 28% το είχε βαθμολογήσει άσχημα, στη φετινή έρευνα (1.000 άτομα με επί τόπου συνεντέυξεις - Ιούνιος 2023) ήδη το 42% ήταν της γνώμης ότι το σύστημα Υγείας ήταν μέτριο έως κακό.

Παρόλο που στη φετινή έρευνα εξακολουθεί να υπάρχει μια οριακή πλειοψηφία 53% (το 5% δεν έκανε καμία δήλωση) που θεωρεί ότι το σύστημα υγείας είναι καλό ή πολύ καλό, το 60% πιστοποίησε επίσης την επείγουσα ανάγκη για δράση, το 46% θα θέσπιζε ουσιαστικές αλλαγές, ενώ το 14% πιστεύει ότι θα βοηθούσε μόνο ο επανασχεδιασμός του συστήματος από την αρχή.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα με χρόνιες παθήσεις βλέπουν τα μεγαλύτερα ελλείμματα.

Το 18% ανέφερε την έλλειψη γιατρών ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, το 16% τους μεγάλους χρόνους αναμονής για ραντεβού στα ιατρεία και τα εξωτερικά ιατρεία.

Το 13% θα ήθελε να έχει περισσότερους γιατρούς συμβεβλημένους με ασφαλιστικά ταμεία και λιγότερους προαιρετικούς γιατρούς, και εξίσου πολλοί θα ήθελαν το σύστημα ασφάλισης υγείας να καλύπτει περισσότερες υπηρεσίες θεραπείας.

Το 62% των Αυστριακών - μεταξύ των χρονίως πασχόντων μάλιστα το 74% - πιστεύει ότι σύστημα Υγείας εξελίσσεται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση της ιατρικής δύο ταχυτήτων, ένα άλλο 22% συμφωνεί με αυτόν τον ισχυρισμό τουλάχιστον εν μέρει. Μόνο 11% διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη.

Το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι ευθύνη των πολιτικών να βελτιώσουν την κατάσταση, το 65% των ασφαλιστικών ταμείων υγείας, ενώ το 60% των νοσοκομειακών παρόχων. Η ΕΕ (31%), το ιατρικό επάγγελμα (30%) ή ακόμη και οι ασθενείς (9%) θεωρούνται λιγότερο υπεύθυνοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους