Δεν θα λειτουργήσουν εκ των ενόντων οι μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) για τα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά θα γίνουν 1.500 προσλήψεις γιατρών και 3.000 νοσηλευτών.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας "Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)".

Απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για νέες προσλήψεις, προκειμένου να στελεχωθούν οι εν λόγω μονάδες.

Παραδέχτηκε, πάντως, πως υπάρχουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για κάλυψη θέσεων στο ΕΣΥ, σημειώνοντας πως είναι σε εκκρεμότητα άλλες 4.500 προσλήψεις.

Όπως είπε, για τις 2.500 έχουν βγει τα αποτελέσματα για νοσηλευτές και άλλους 1.000 λοιπό προσωπικό και σε 15 μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πέραν αυτών, προβλέπονται προσλήψεις άλλων 3.000 νοσηλευτών για το 2024.

Σημείωσε πως για κάθε ΜΑΦ χρειάζονται 10 νοσηλευτές, νευρολόγος, παθολόγος και επεμβατικός ακτινολόγος, ενώ η δαπάνη για τη δημιουργία της μονάδας ανέρχεται σε 120.000 ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας είπε πως στη σύνταξη του σχεδίου για τις ΜΑΦ των εγκεφαλικών συμμετείχε και η Νευρολογική Εταιρεία.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, υπάρχει ένα πρόβλημα με την κάλυψη των κενών στα συστήματα Υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει - είπε - υγειονομικό προσωπικό.

"Δεν υπάρχει προθυμία προσωπικού να προσέλθει για πάρα πολλούς λόγους", σημείωσε, για να αναφέρει:

"Υπάρχει ένα έλλειμμα, δηλαδή, εργατικών χεριών στον τομέα της Υγείας: ένα εκατομμύριο στην Ευρώπη. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι στα συστήματα Υγείας λείπουν στην Ευρώπη και υπάρχει μια ανταλλαγή  από τη νότια Ευρώπη πηγαίνουν στη βόρεια Ευρώπη, αλλά και η βόρεια Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της. Μπορεί να τις καλύψει σε γιατρούς από τη Νότια Ευρώπη, από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία ενδεχομένως, αλλά σε νοσηλευτικό προσωπικό αναγκάζεται ή θέλει να εισάγει μεταναστευτικό προσωπικό, μετανάστες από άλλες ηπείρους".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD