Συμβουλές προς όσους αναζητούν υπηρεσίες αισθητικών επεμβάσεων, προκειμένου να μην πέσουν θύματα επιτήδειων και να μην υποστούν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, απευθύνει ο πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας.
Το θέμα της εξαπάτησης πολιτών από άτομα ή ομάδες, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με την εξιχνίαση δύο παρόμοιων υποθέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, κατασχέθηκαν 106 σκευάσματα, όπως υαλουρονικό, μπότοξ, αισθητικών επεμβάσεων και συνελήφθησαν δύο άτομα.
Μιλώντας στο iatronet.gr, ο Ιωάννης Μπάρκης (φωτογραφία), πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, σημείωσε πως το πρόσφατο συμβάν, όπως και κάθε ανάλογο, αναδεικνύει ένα τεράστιο και πολύ σοβαρό ιατρικό θέμα. Αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Απασχολεί εδώ και πολύ καιρό την Επιστημονική μας εταιρεία (ΕΔΑΕ), αλλά θα πρέπει να απασχολεί ιδιαιτέρως και το υπουργείο Υγείας. Οι πράξεις αισθητικής Δερματολογίας κατ’ εξακολούθηση τελούνται παράνομα από μη γιατρούς, όπως αισθητικούς σε ινστιτούτα, κομμωτήρια, νυχάδικα, ακόμα και σε σπίτια, όπως συνέβη στο τελευταίο περιστατικό.
Πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές στους συμπολίτες μας, πως οι μόνες αναγνωρισμένες ειδικότητες, που έχουν στο γνωστικό τους αντικείμενο τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις (υαλουρονικά, τοξίνες, μεσοθεραπείες, peelings), που αφορούν στη βελτίωση των αισθητικών προβλημάτων του δέρματος είναι η Δερματολογία και η Πλαστική Χειρουργική".
Απευθυνόμενος σε όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, τονίζει τα εξής:
"Προφανώς, σε μια επεμβατική πράξη αισθητικής δερματολογίας, ενδιαφέρει κυρίως το αισθητικά αποδεκτό αποτέλεσμα. Ενδιαφέρει όμως εξίσου και η ασφάλεια της ιατρικής πράξης. Για αυτό, δεν πρέπει να ξεχνούν τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να προκύψουν, είτε από εφαρμογή των συγκεκριμένων πράξεων από μη εξειδικευμένους γιατρούς είτε από κακή ποιότητα των υλικών. Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι αποστήματα δέρματος, αλλεργικές αντιδράσεις, πυοδερματίτιδες, νεκρώσεις του δέρματος ακόμα και τύφλωση".
Ο κ. Μπάρκης αναφέρει πως ο δερματολόγος - γνωρίζοντας σε βάθος την ανατομία και τη φυσιολογία του δέρματος - είναι ικανός να προλάβει τις οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες ή να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, σε περίπτωση που δεν μπορούν να αποφευχθούν. Έτσι, διασφαλίζεται ένα άρτιο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα με ασφάλεια και αποφεύγονται οι τρομερές παραμορφώσεις προσώπου και οι εκτρωματικές εικόνες που βλέπουμε συχνά.
Τονίζει, δε, πως τέτοια φαινόμενα τείνουν να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις και εφιστά επιτακτικά την προσοχή του κοινού: "Να μην παρασύρεται από διαφημίσεις, από προσφορές και από χαμηλές τιμές και να απευθύνεται μόνο στους ειδικούς γιατρούς, δηλαδή σε δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς".
Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η υπόθεση αφορούσε υποθέσεις διακίνησης μη εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων μπότοξ και διενέργειας παράνομων ιατρικών επεμβάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Για τις υποθέσεις συνελήφθησαν δύο άτομα, 32 και 42 ετών, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 30χρονης για αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος.
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 106 σκευάσματα ιατροτεχνολογικών υλικών (υαλουρονικό, μπότοξ, αισθητικών επεμβάσεων).
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε περιοχή της Αθήνας εντοπίστηκε ειδικά διαμορφωμένος και εξοπλισμένος χώρος σε οικία, στον οποίο πραγματοποιούνταν παράνομες ιατρικές επεμβάσεις.
Κατόπιν διερεύνησης καταγγελίας, προέκυψε ότι η 30χρονη, ιδιοκτήτρια της οικίας, διατηρούσε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, όπου χορηγούσε σε πελάτες της σκευάσματα υαλουρονικού οξέως και μπότοξ, τα οποία, έχουν χαρακτηριστεί ως απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων θεωρούνται επικίνδυνα για τους χρήστες.
Για την προώθηση της δραστηριότητάς της και τη διερεύνηση του πελατολογίου της, η 30χρονη διαφήμιζε τις υπηρεσίες της και τα προϊόντα μέσω λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διέθετε.
Μη ασφαλή προϊόντα
Στη Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκε εταιρεία εμπορίας αναλωσίμων και συμπληρωμάτων διατροφής, η οποία προμηθευόταν και διέθετε στην αγορά μη εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα για μπότοξ και αισθητικές επεμβάσεις.
Από τις έρευνες προέκυψε ότι ο 32χρονος, ιδιοκτήτης της, προμηθευόταν από χώρες τους εξωτερικού τα εν λόγω σκευάσματα, που σύμφωνα με τον ΕΟΦ δεν θεωρούνται ασφαλή και ο 42χρονος, υπάλληλος στην εταιρία, ήταν επιφορτισμένος με την περαιτέρω διακίνηση των σκευασμάτων στους πελάτες.
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) "Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα", για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας