Nέα έρευνα σε ποντικούς έδειξε ότι ορισμένες τροφές, ιδιαίτερα όσες είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη- όπως γαλόπουλα, χοιρινό, ξηροί καρποί και σπάροι- θα μπορούσαν να μειώνουν τον κίνδυνο έξαρσης της κολίτιδας.
Τα ευρήματα δείχνουν προς μη παρεμβατική μέθοδο μείωσης του μακροπρόθεσμου ελέγχου της κολίτιδας-αν επιβεβαιωθούν στον άνθρωπο.
Ο Dr. Sangwon Kim, του Thomas Jefferson Universit, εξέτασε τρόπους αντιμετώπισης του φλεγμαίνοντος ιστού και εστίασε σε ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού, τα ρυθμιστικά Τ λεμφοκύτταρα, που μπορούν να συμβάλλουν στο σπάσιμο του κύκλου της φλεγμονής. Αν μπορούσε να βάλει περισσότερα ρυθμιστικά Τ λεμφοκύτταρα στο παχύ έντερο ίσως θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλεί κολίτιδα.
Ανακάλυψε συγκεκριμένο υποδοχέα στην επιφάνεια των ρυθμιστικών Τ λεμφοκυττάρων, που δρα ως μαγνήτης για το παχύ έντερο. Οσο περισσότερος CPR15 υπήρχε σε αυτά τα κύτταρα τόσο πιο ισχυρά προσκολλώνται αυτά στο παχύ έντερο.
Ερευνώντας για μόρια που θα οδηγούσαν τα ρυθμιστικά Τ λεμφοκύτταρα να παράγουν περισσότερο GPR15 για να αυξήσουν την ισχύ του μαγνήτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τρυπτοφάνη θα μπορούσε να αυξάνει τους υποδοχείς GPR15.
Οι ερευνητές συμπλήρωσαν με τρυπτοφάνη τη διατροφή ποντικών για διάστημα 2 εβδομάδων.
Είδαν διπλασιασμό της ποσότητας των ρυθμιστικών Τ λεμφοκυττάρων, στον ιστό του παχέος εντέρου έναντι ποντικών που δεν έλαβαν επιπλέον τρυπτοφάνη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μείωση των συμπτωμάτων κολίτιδας. Επιπλέον, η επίδραση φάνηκε να διαρκεί τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την απομάκρυνση της τρυπτοφάνης από τη διατροφή.
Στους ανθρώπους, το αντίστοιχο διάστημα θα ήταν περίπου ένας μήνας.
Όμως, όταν δόθηκε τρυπτοφάνη σε έξαρση κολίτιδας δεν είχε μεγάλο όφελος, κάτι που υποδεικνύει ότι αυτή η διατροφική αλλαγή θα μπορούσε μόνο να προλαμβάνει μελλοντικές εξάρσεις παρά να τις αντιμετωπίζει.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν στο μέλλον να εξετάσουν αν τα αποτελέσματα αφορούν και ανθρώπους με κολίτιδα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Πηγές:
Nature Communications.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 27 θάνατοι, 24 διασωληνωμένοι και 531 εισαγωγές ασθενών με CoViD
ΕΛΙΚΑΡ: Κοινωνική δράση υλοποίησης δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Οι ασθενείς και το αύριο της Υγείας