«Η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά την ανθεκτικότητα των μικροβίων, τα πολυανθεκτικά μικρόβια, ειδικά στις μονάδες εντατικής θεραπείας», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ντόρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom αναφορικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα ελληνικά νοσοκομεία, ενώ πρόσθεσε πως «είναι πολυπαραγοντικοι οι λόγοι».

Προσδιορίζοντας τους λόγους, τόνισε πως μεταξύ άλλων μπορεί να είναι η υγιεινή των χεριών, η πολύχρησιμοποίηση των αντιβιοτικών στην κοινότητα, η χρησιμοποίηση παραπάνω από το κανονικό αντιβιοτικών στο νοσοκομείο, αλλά υπάρχουν και θέματα που άπτονται και γενικότερης στρατηγικής, όπως την αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, έτσι ώστε να υπάρχουν τρεις ή τέσσερις νοσηλευτές ανά κρεβάτι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η αύξηση των γιατρών που δουλεύουν στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και η αύξηση του βοηθητικού προσωπικού. Τέλος, πρόσθεσε πως μεγάλο ρόλο παίζει ακόμη και το κτιριακό, από τη συντήρηση των μηχανημάτων (απλά μηχανήματα, αναπνευστήρες) έως το βάψιμο και τον καλλωπισμό των χώρων αλλά και από τον τρόπο που όλοι αυτοί οι χώροι είναι φτιαγμένοι.

«Το πιο σημαντικό είναι η τήρηση των πρωτοκόλλων, που για να τηρηθούν αυτά τα πρωτόκολλα θέλουν σίγουρα ένα σωστό αριθμό που πρέπει να ακολουθείται, ειδικά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και του βοηθητικού προσωπικού, γιατί όλοι γνωρίζουμε τα πρωτόκολλα αλλά αν για παράδειγμα μία νοσηλεύτρια αναγκάζεται να είναι σε δύο νοσηλευτικές κλίνες, τότε αυξάνεται και η πιθανότητα μετάδοσης του ενός μικροβίου πολυανθεκτικά από το ένα άκρο στο άλλο» πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για το μικρόβιο «κλεμπσιέλλα», η κ. Ψαλτοπούλου σημείωσε πως είναι ένα αρνητικό μικρόβιο, υπάρχουν και άλλα που αντίστοιχα μπορεί να υπάρχουν ανθεκτικά στελέχη του στην Ελλάδα ή και αλλού. Και αυτό μας ανησυχεί από την άποψη ότι ειδικά προσβάλλει και μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία, βακτηριαιμία, μηνιγγίτιδα, πνευμονίτιδα στους ανθρώπους με ανοσοκαταστολή και άτομα τα οποία είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όλα αυτά τα μικρόβια όταν δεν έχεις κάποια αντιβίωση να δώσεις και είναι ανθεκτικά πλέον απειλούν τη ζωή ενός βαριά ασθενούς».

«Όλοι παρακολουθούμε τα δεδομένα από την Κίνα, γιατί από εκεί πριν τρία χρόνια προήλθε αυτή η καταστροφική πανδημία. Όσο περισσότερο αυξάνεται με την κλιματική αλλαγή η θερμοκρασία και όσο περισσότεροι οι άνθρωποι είναι κοντά στα ζώα, όπως σε ορισμένες περιοχές της Κίνας, όλο αυτό αυξάνει και την πιθανότητα να έχουμε καινούργιους μεταδοτικούς ιούς. Οπότε όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα να παρατηρηθούν και άλλες μεταδοτικές νόσοι και για αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει πλέον δίκτυο επιτήρησης που γρήγορα μεταφέρει τις πληροφορίες παγκοσμίως, έτσι ώστε να αναλυθούν και ειδικά να γίνεται γονιδιακός έλεγχος για να αναλύονται αυτοί και να δούμε κατά πόσο είναι περισσότερο μεταδοτική ή είναι παθογόνοι», πρόσθεσε ακόμη.

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι