Με επιστολές της προς την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) και την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία (ΕΕΕ), η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη) γνωστοποίησε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τη συνταγογράφηση των αισθητήρων και των ταινιών μέτρησης γλυκόζης στο αίμα, μετά την εφαρμογή του νέου ΦΕΚ Β’ 919/ 22/02/2023.

Όπως επισημαίνει στις επιστολές της η Ομοσπονδία, σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ Β’ 919/ 22/02/2023, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από 1 Νοεμβρίου 2023, ο θεράπων ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα (1) κουτί ταινιών μέτρησης σακχάρου ανά μήνα σε όσα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 έχουν σύστημα καταγραφής γλυκόζης. 

Το συγκεκριμένο θέμα δημιουργεί προβλήματα και δυσκολίες ως προς την ορθή λειτουργία και διαχείριση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αναλώσιμων υλικών, καθώς ιατροί που έχουν έως τώρα συνταγογραφήσει τέσσερα (4) κουτιά ταινιών ανά μήνα, σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 που είχαν και σύστημα καταγραφής, δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνταγογραφήσουν άλλα.

Το ως άνω ζήτημα, σε συνδυασμό με την άγνοια περί αντικατάστασης ελαττωματικών αναλωσίμων καταγραφής γλυκόζης, από την εταιρία που τα διαθέτει, σε περιπτώσεις γρηγορότερης λήξης ή/και αδυναμίας έναρξης λειτουργίας, έχει ως αποτέλεσμα, την απόλυτη σύγχυση.

Ένα επιπλέον μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει αφορά στους αισθητήρες μέτρησης γλυκόζης αίματος. 

Βάσει του καινούριου κανονισμού του ΦΕΚ Β’ 919/ 22/02/2023, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει πλήρως ένα ολόκληρο έτος, δηλαδή 365 ημέρες. Στην περίπτωση εταιρείας της οποίας τα αναλώσιμα είναι διάρκειας 7 ημερών, μέχρι τέσσερα (4) τεμάχια αισθητήρων το μήνα (52/έτος. Στην περίπτωση εταιρείας που είναι διάρκειας 6 ημερών, μέχρι πέντε (5) τεμάχια αισθητήρων το μήνα (60/έτος). Στην περίπτωση εταιρείας που είναι διάρκειας 10 ημερών, μέχρι τρία (3) τεμάχια αισθητήρων το μήνα (36/έτος). Στην περίπτωση εταιρείας που είναι διάρκειας 14 ημερών, μέχρι δύο (2) τεμάχια αισθητήρων το μήνα (26/έτος). 

Ως εκ τούτου, όλες οι εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, θα πρέπει να προσαρμόσουν τις συσκευασίες τους στο πλήθος των μηνιαίων τεμαχίων που δικαιούται το άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 ανά μήνα και η συνταγογράφηση από τον θεράποντα ιατρό θα πρέπει να περιέχει τα αντίστοιχα μηνιαία τεμάχια. Έτσι θα αποφευχθεί περαιτέρω σύγχυση, σχετικά με το μηνιαίο πλήθος αναλωσίμων. Με στόχο την βέλτιστη κατανόηση του προβλήματος, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει ένα παράδειγμα:

Σε άτομο με αντλία ινσουλίνης και καταγραφή γλυκόζης ο θεράπων ιατρός συνταγογραφούσε κάθε μήνα: 

-Τα αναγκαία αναλώσιμα που αφορούσαν την έγχυση ινσουλίνης

 -Μπαταρίες 

 -Αισθητήρες, 5 τεμάχια διάρκειας 7 ημερών έκαστο ανά μήνα (60 ανά έτος)

- Ταινίες μέτρησης γλυκόζης, 4 κουτιά των 50 τεμαχίων ανά μήνα (48 ανά έτος) 

Τώρα πρέπει να συνταγογραφεί : 

-Τα αναγκαία αναλώσιμα που αφορούσαν την έγχυση ινσουλίνης

-Μπαταρίες

-Αισθητήρες, 4 τεμάχια διάρκειας 7 ημερών έκαστο ανά μήνα (52 ανά έτος) 

-Ταινίες μέτρησης γλυκόζης, 1 κουτί των 50 τεμαχίων ανά μήνα (12 ανά έτος) 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τις επιστολές της ζητά από τις Επιστημονικές Εταιρείες να ενημερωθούν οι γιατροί που είναι μέλη τους, ώστε να γίνει κατανοητή η  αλλαγή.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κατασχέθηκαν 26.670 κιλά αλλοιωμένων κρεάτων
Ανάκληση παρτίδων φαρμάκου για τον θυρεοειδή από τον ΕΟΦ
ΕΟΦ: Προσοχή σε πάστες που περιέχουν δραστική ουσία φαρμάκου