Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ εισηγήθηκε, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τις φαρμακοβιομηχανίες που διαχειρίζονται θεραπευτικές κατηγορίες με μεγάλη δαπάνη.

Ο πρώτος γύρος των επαφών

Θυμίζουμε ότι 10 υψηλότερες σε δαπάνη θεραπείες είχαν προσκληθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι εταιρείες που τις διαχειρίζονται είχαν κλείσει επιτυχημένες συμφωνίες με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Σε αυτές εντάσσονταν κυρίως μονοκλωνικά αντισώματα είτε για καρκίνο είτε για αυτοάνοσα νοσήματα, σκευάσματα για σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και προϊόντα ιδιωτικής αγοράς όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες κ.λπ.

Ο δεύτερος γύρος των επαφών

Οι νέες προσκλήσεις για διαπραγμάτευση αφορούν κατά πληροφορίες ογκολογικές θεραπείες (όπως για χρόνια μυελογενή λευχαιμία), οφθαλμολογικά φάρμακα (για ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας), αιμοστατικά (για θρομβοπενική πορφύρα), φάρμακα για κληρονομικό αγγειοοίδημα, ορμόνες, σκευάσματα για Πάρκινσον, φάρμακα για εξωσωματική γονιμοποίηση, φάρμακα για οστεοπόρωση κά. Συνολικά αφορούν 14 θεραπευτικές κατηγορίες σκευασμάτων μεταξύ των οποίων είναι και πρωτότυπα φάρμακα αλλά και γενόσημα.
 
Αφορούν είτε α) φάρμακα ή κατηγορίες φαρμάκων που έχουν ήδη ενταχθεί στον θετικό κατάλογο και των οποίων η αποζημίωση έχει σημαντική επίδραση στη φαρμακευτική δαπάνη, ή β) προϊόντα που αφορούν σε ακάλυπτη ιατρική ανάγκη ή πάθηση υψηλής σοβαρότητας, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε διαδικασία διαπραγμάτευσης. Φάρμακα που διανέμονται μέσω Νοσοκομείων, Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και Φαρμακείων Κοινότητας.

Η εισήγηση του ΕΟΠΥΥ, όπως λέγεται, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας, οπότε και αναλαμβάνει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων αν δεν έχει αναλάβει ήδη, τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, καθώς βασικό γνώρισμα της προέδρου Δρ Βασιλικής-Κωνσταντίνας Γκογκοζώτου είναι να μην αφήνει αναξιοποίητο ούτε ένα λεπτό.

Και αυτό είναι ένα γεγονός που επιβεβαιώνουν αφενός τα στελέχη των φαρμακοβιομηχανιών, τα οποία παρά την γκρίνια που εκδηλώνουν για την πίεση που δέχονται για μεγαλύτερες εκπτώσεις αναγνωρίζουν ότι η πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος με εξειδικευμένες ικανότητες και γνώσεις της αγοράς να τρέξει γρήγορα και σωστά τις διαδικασίες ένταξης φαρμάκων στον θετικό κατάλογο και αφετέρου τα νούμερα των εκατοντάδων συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από την Επιτροπή με τις εταιρείες για το κλείσιμο επιτυχημένων συμφωνιών με σημαντική εξοικονόμηση κονδυλίων για το κράτος. 

Η ενίσχυση του έργου της Επιτροπής, μέσω σύγχρονων τεχνολογιών, αλλά και νομοθετικών παρεμβάσεων, που θα επιτρέψουν την εφαρμογή Managed Entry Agreements (MEA), θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο στον εκσυγχρονισμό των διαπραγματεύσεων. Κατά τη διάρκεια του 8ου ετήσιου συνεδρίου για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του 2023 η ίδια η πρόεδρος της Επιτροπής, Δρ Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, είχε αναφέρει ότι το συνολικό όφελος του ΕΟΠΠΥ από τις διαπραγματεύσεις τιμών φαρμάκων 2020-2022 ανέρχεται στα 630 εκατ. ευρώ, με 578 προϊόντα να έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων.

Για το 2023, αναμένεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μια εξοικονόμηση πάνω από 500 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία