Οι πλύσεις με στοματικό διάλυμα εμπορίου, μπορούν να μειώσουν τη μολυσματικότητα του επιχείλιου έρπητα που είναι ανθεκτικός στα φάρμακα.
Αυτό προκύπτει από διεθνή μελέτη, με συμμετοχή επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας (Μ. Γεωργάκη, Ε. Παπαδοπούλου, Ν. Νικητάκης), η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Oral Diseases.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, τα συμπτώματα των λοιμώξεων από ιούς του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) μπορεί να είναι σοβαρά και επίμονα σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, στους οποίους επανενεργοποιούνται σε υψηλή συχνότητα.
Η ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών στο ειδικό φάρμακο που χορηγείται σε αυτές τις περιπτώσεις, λόγω μακροχρόνιας θεραπείας με αντι-ιικούς παράγοντες δεν είναι ασυνήθιστη.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει την ιοκτόνο δράση των στοματικών πλύσεων που διατίθενται στο εμπόριο έναντι των ανθεκτικών στελεχών του απλού έρπη τύπου 1 (HSV-1).
Οι επιστήμονες εξέθεσαν δύο ανθεκτικά στο φάρμακο στελέχη HSV-1 για 30 δευτερόλεπτα σε δύο στοματικά διαλύματα με αιθέριο έλαιο, ένα με γλυκονική χλωρεξιδίνη και ένα με ποβιδόνη - ιώδιο.
Η απώλεια της μολυσματικότητας του ιού προσδιορίστηκε μέσω αναλύσεων μείωσης της πλάκας σε ένα σύστημα κυτταροκαλλιέργειας.
Η επιστημονική ομάδα σημειώνει πως και τα τέσσερα διαλύματα που δοκιμάστηκαν μείωσαν σημαντικά τη μολυσματικότητα του ιού, με τα στοματικά διαλύματα με βάση το αιθέριο έλαιο και το ιώδιο ποβιδόνης να είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικά, σε σύγκριση με τη χλωρεξιδίνη.
Όπως αναφέρουν, τα ευρήματα αυτής της ανάλυσης αποκάλυψαν ότι οι δοκιμασμένες στοματικές εκπλύσεις έδειξαν στο εργαστήριο αντι-ιική δράση έναντι του ανθεκτικού έρπητα.
Απαιτούνται, ωστόσο, συγκριτικές κλινικές δοκιμές, προκειμένου να διαπιστωθεί η κλινική αποτελεσματικότητα της καθημερινής χρήσης στοματικών εκπλύσεων στη μείωση της εμφάνισης βλαβών του επιχείλιου έρπητα σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια