Περασμένα μεγαλεία είναι πια οι παραγγελίες αναλώσιμων υλικών από τους ιδιώτες παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τις οποίες κάλυπταν τις ανάγκες των εργαστηρίων τους -σε ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις- έως και 6 μήνες.
Γιατρός, μας επιβεβαίωσε ότι από το 2020 αρκετά εργαστήρια έχουν ξεκινήσει να αγοράζουν περιορισμένες ποσότητες υλικών, καθώς δεν μπορούν να πληρώνουν τοις μετρητοίς τους προμηθευτές τους τα ποσά του παρελθόντος ή να καλύπτουν το αίτημα των συνεργατών (προμηθευτών) τους για να προπληρώνουν τις παραγγελίες που πραγματοποιούν.
Ετσι πια, σύμφωνα με τις πηγές μας, οι αγορές τους είναι μήνα με το μήνα έναντι τετραμήνου ή εξαμήνου. Και όπως μας λέει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του κλάδου, μόνο με "σπαστές" παραγγελίες των 2.000 ευρώ με ανώτερο ποσό τα 5.000 ευρώ για κέντρα μπορούν να αντέξουν τα έξοδα.
Το αποτέλεσμα
Οι περιορισμένες παραγγελίες σημαίνουν όμως και μεγαλύτερο κόστος.
Οπως εξηγούν: Πρωτίστως χάνουν τις ικανοποιητικές εκπτώσεις του παρελθόντος που μπορεί και να έφταναν το 15% επί του τιμολογίου ή ακόμη και το 20%, ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ή κάτω του 5% επί του τιμολογίου ή και καθόλου.
Γεγονός που συμπιέζει ακόμη περισσότερο το ήδη αναιμικό περιθώριο κέρδους των εκπροσώπων του κλάδου. Ηδη από το 2017 μέχρι και το 2020 έβαλαν λουκέτο 1.300 εργαστήρια.
Μία ακόμη παράμετρος που εξανεμίζει το όποιο κέρδος των εργαστηρίων και κέντρων είναι οι τιμές των αναλώσιμων που έχουν αυξηθεί πάνω από 30% τον προηγούμενο χρόνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το συνολικό κόστος λειτουργίας του εργαστηρίου ή του κέντρου. Στο σημείο αυτό υπάρχουν έντονοι φόβοι για περαιτέρω ανατιμήσεις των υλικών αυτών λόγω των αναταράξεων που έχουν δημιουργηθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα από τα γεγονότα στη Διώρυγα του Σουέζ .
Θυμίζουμε ότι το συντονιστικό όργανο των φορέων ΠΦΥ σε επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ είχε επισημάνει την ανάγκη της οικονομικής στήριξης των εργαστηρίων προκειμένου μεταξύ άλλων να μπορέσουν τα τελευταία να καλύψουν το κόστος των αναλώσιμων υλικών-φαρμάκων και να συντηρήσουν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τους.
Εξαιτίας όλων των προαναφερθέντων αλλά και επειδή αποτελεί καθαρά αντικείμενο των γιατρών, το Συντονιστικό Οργανο των Φορέων της ΠΦΥ έχει επαναφέρει -και με σχετικές επιστολές προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας- το θέμα της διενέργειας των τεστ στο δικό τους επιστημονικό πεδίο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]