Επαναστατική έρευνα προσφέρει ελπίδα για νέες αγωγές στην κώφωση. Ερευνητές του University of California-San Francisco έκαναν σημαντική ανακάλυψη- γονίδια που συνδέουν την κώφωση με τον κυτταρικά θάνατο στο έσω ους.
Η μελέτη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για καινοτόμες στρατηγικές πρόληψης της απώλειας ακοής λόγω έκθεσης σε θόρυβο, γήρανσης και λήψης ορισμένων φαρμάκων.
Στο επίκεντρο της έρευνας είναι το γονίδιο TMTC4. Μεταλλάξεις του προκαλούν τη διαδικασία UPR, οδηγώντας στον θάνατο ζωτικής σημασίας κυττάρων στο έσω ους- των τριχοειδών κυττάρων.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ίδια διαδικασία ενεργοποιείται στα τριχοειδή κύτταρα λόγω έκθεσης σε δυνατό θόρυβο ή σε φάρμακα όπως η σισπλατίνη. Αυτό υποδεικνύει ότι το UPR θα μπορούσε να είναι κοινός παρανομαστής σε διάφορες μορφές κώφωσης.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπάρχουν αρκετά φάρμακα που μπλοκάρουν το UPR – και σταματούν την απώλεια ακοής– σε ζώα στο εργαστήριο, οδηγώντας σε σοβαρή σκέψη για δοκιμή τους σε ανθρώπους με κίνδυνο βλάβης ακοής.
Ο Dr. Dylan Chan δήλωσε ότι τώρα έχουμε ενδείξεις ότι το TMTC4 είναι γονίδιο ανθρώπινης κώφωσης και ότι το UPR είναι καλός στόχος για την πρόληψή της.
Το 2014 ο Dr. Elliott Sherr, παρατήρησε ότι αρκετοί νέοι ασθενείς με εγκεφαλικές δυσπλασίες είχαν μεταλλάξεις στο TMTC4.
Επόμενες έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι ποντικοί με μεταλλάξεις TMTC4 αν και αρχικά έμοιαζαν φυσιολογικοί, τελικά έχασαν την ακοή τους.
Ο Dr. Sherr ανέμενε ποντικοί με μεταλλάξεις TMTC4 να έχουν σοβαρά εγκεφαλικά προβλήματα νωρίς, όπως αυτά σε παιδιατρικούς ασθενείς, αλλά αρχικά φάνηκαν φυσιολογικοί.
Όμως, καθώς μεγάλωσαν φάνηκε ότι δεν τρόμαξαν ως αντίδραση σε δυνατό θόρυβο. Είχαν χάσει την ακοή τους μετά την ωρίμαση.
Η συνεργασία Sherr και Chan οδήγησε στην κατανόηση του πώς μεταλλάξεις του TMTC4 οδηγούν τριχοειδή κύτταρα να αυτοκαταστρέφονται.ωΑνακάλυψαν ότι το ISRIB, φάρμακο που αναπτύχθηκε στο UCSF για να μπλοκάρει το UPR σε εγκεφαλικούς τραυματισμούς, εμπόδιζε την κώφωση σε πειραματόζωα που εκτέθηκαν σε θόρυβο.
Το 2020, ερευνητές από τη Νότιο Κορέα ανακάλυψαν μεταλλάξεις TMTC4 σε δυο αδέρφια με απώλεια ακοής σε ηλικία περίπου 20 ετών. Το εύρημα ταίριαζε με τα αποτελέσματα των Chan και Sherr δείχνοντας τον ρόλο του TMTC4 ως γονίδιο κώφωσης στους ανθρώπους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Investigation.
Πηγές:
The Journal of Clinical Investigation.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 27 θάνατοι, 24 διασωληνωμένοι και 531 εισαγωγές ασθενών με CoViD
ΕΛΙΚΑΡ: Κοινωνική δράση υλοποίησης δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Οι ασθενείς και το αύριο της Υγείας