Ένα εντεκάχρονο αγόρι που ήταν κουφό εκ γενετής μπορεί να ακούσει χάρη σε μια ειδική γονιδιακή θεραπεία, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα.
Το αγόρι από το Μαρόκο ήταν το πρώτο άτομο στις ΗΠΑ που έλαβε γονιδιακή θεραπεία, η οποία βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, σε νοσοκομείο για παιδιά στη μητρόπολη Φιλαδέλφεια της ανατολικής ακτής, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι το νοσοκομείο και τις εμπλεκόμενες εταιρείες.
Ωστόσο, η θεραπεία δεν σημαίνει ότι το αγόρι μπορεί πλέον να καταλάβει τη γλώσσα και να μιλήσει μόνο του: μπορεί να μην μπορέσει ποτέ να το κάνει, αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εγκέφαλος έχει ένα παράθυρο για την εκμάθηση της γλώσσας, που ξεκινά από το δεύτερο ή τρίτο έτος της ζωής. Μετά την ηλικία των πέντε ετών, κλείνει για πάντα.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο εντεκάχρονος έχει ένα πολύ σπάνιο γενετικό ελάττωμα που επηρεάζει περίπου 200.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Ένα μόνο τροποποιημένο γονίδιο προκαλεί την κώφωση, το οποίο αντικαθίσταται από μια άθικτη εκδοχή κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Μετά την ολοκλήρωση αρκετών μηνών θεραπείας, ο εντεκάχρονος έχει πλέον σχεδόν φυσιολογική ακοή, σύμφωνα με τους New York Times.
Ακόμη και αν δεν μπορεί να μιλήσει ή να καταλάβει την ομιλία, αυτό θα μπορούσε τουλάχιστον να είναι χρήσιμο όταν αναγνωρίζει την κυκλοφορία ή σε παρόμοιες καταστάσεις όπου πρέπει να δίνει προσοχή στους ήχους. Μπορεί πλέον να ακούει και μουσική.
Αρκετές μελέτες με αυτό το είδος θεραπείας βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται παγκοσμίως, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Μετά την επιτυχία με τον εντεκάχρονο, οι επιστήμονες θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη θεραπεία με μικρότερα παιδιά. Το εσωτερικό αυτί είναι ένας μικρός, κλειστός χώρος, έτσι ώστε η γονιδιακή θεραπεία που εφαρμόζεται εκεί να μην επηρεάζει τα κύτταρα σε άλλα μέρη του σώματος, δήλωσε στους New York Times ο Manny Simons, διευθύνων σύμβουλος της εμπλεκόμενης εταιρείας Akouos.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξεύρεση κατάλληλου υποψηφίου δεν ήταν εύκολη για έναν συγκεκριμένο λόγο: τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται με αυτή τη μορφή κώφωσης λαμβάνουν κοχλιακά εμφυτεύματα στη βρεφική ηλικία για να μπορέσουν να ακούσουν και στη συνέχεια δεν είναι πλέον επιλέξιμα για τέτοιες δοκιμές θεραπείας.
Το εν λόγω αγόρι δεν ήταν σε κάποιο σχολείο στο Μαρόκο και έμαθε τη νοηματική γλώσσα μόνο σε ειδικό σχολείο στη Βαρκελώνη μετά τη μετακόμισή του στην Ισπανία, σύμφωνα με τους New York Times.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΛΙΚΑΡ: Κοινωνική δράση υλοποίησης δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Οι ασθενείς και το αύριο της Υγείας
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή - Τι εντόπισε σε ελληνικά νοσοκομεία κλιμάκιο του ECDC