Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αν και συνήθως δεν είναι σοβαρή, μπορεί να είναι επώδυνη και να κάνει την ημέρα μας δύσκολη. Η δυσκοιλιότητα είναι συχνή και μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους. Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους, καθώς και την αντιμετώπιση του καθενός.

Η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή

Το να λαμβάνουμε αρκετές φυτικές ίνες από τη διατροφή μας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός μας, όπως και για να πηγαίνουμε τακτικά (και με άνεση) στην τουαλέτα. Οι φυτικές ίνες προσδίδουν όγκο στα κόπρανα, όμως τα κάνουν και πιο μαλακά, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η επίσκεψη στην τουαλέτα. Οι τροφές που θα μας προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Η έλλειψη άσκησης

Η γυμναστική παίζει μεγάλο ρόλο στο να λειτουργεί ο οργανισμός μας όσο καλύτερα γίνεται, και αυτό ισχύει και για το έντερό μας. Προσπαθήστε να τηρείτε τις συστάσεις για 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα και αυτό θα σας βοηθήσει να είστε πιο τακτικοί στην τουαλέτα.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Τα περισσότερα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ιδιαίτερα οι γυναίκες, εμφανίζουν δυσκοιλιότητα. Αυτές οι παθήσεις συνήθως επιδεινώνονται με το στρες.

Η αναβολή της ανάγκης για τουαλέτα

Είτε επειδή είμαστε έξω και δεν νιώθουμε άνετα είτε επειδή πνιγόμαστε στη δουλειά, το να αγνοούμε αυτή την ανάγκη του σώματός μας δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Αυτό το λάθος είναι πολύ συχνό φαινόμενο στα παιδιά, που μπορεί να παραμελήσουν την τουαλέτα για να μη διακόψουν τη διασκέδαση και το παιχνίδι τους. Προσπαθήστε να ακούτε το σώμα σας και να μην παραμελείτε τις ανάγκες σας.

Το να μην πίνουμε αρκετό νερό

Το νερό επηρεάζει τα πάντα στον οργανισμό μας, άρα δεν είναι περίεργο ότι και το έντερό μας θα υποφέρει αν δεν πίνουμε αρκετό. Ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να πάει τουαλέτα το πρωί είναι να πιείτε ένα μεγάλο, δροσερό ποτήρι νερό με το που ξυπνήσετε. Φροντίστε μέσα στην ημέρα σας να ενυδατώνεστε επαρκώς, ειδικά αν γυμνάζεστε και χάνετε περισσότερο νερό μέσω του ιδρώτα. Προσέξτε τον καφέ, επειδή έχει διουρητική δράση και μπορεί να σας αφυδατώσει – το ίδιο και το πράσινο και μαύρο τσάι, που περιέχουν καφεΐνη. Το τσάι από βότανα είναι καλύτερη επιλογή για ενυδάτωση, αν προσπαθείτε να περιορίσετε τον καφέ.
Σε συνεργασία με τον γιατρό σας, είναι σημαντικό να βρείτε ένα πλάνο αντιμετώπισης που να ταιριάζει στην περίστασή σας, και να περιλαμβάνει διατροφή και γυμναστική.|

Τι άλλο μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω τη δυσκοιλιότητα;

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κάποιο σκεύασμα χωρίς ιατρική συνταγή για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Ένα τέτοιο σκεύασμα μπορεί να είναι το σιρόπι Duphalac, το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία λακτουλόζη, η οποία έχει διπλή δράση απέναντι στη δυσκοιλιότητα: Αρχικά, προσροφά νερό στον έντερο με αποτέλεσμα να κάνει τα κόπρανα μαλακότερα ανακουφίζοντας έτσι από τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζοντας τη λειτουργία του εντέρου. Ταυτόχρονα, καθώς η λακτουλόζη είναι και πρεβιοτική ουσία, δηλαδή συστατικό που τρέφει τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου μας, ενισχύει την υγεία και τη δράση του εντέρου μειώνοντας τον αριθμό των παθογόνων βακτηρίων και αυξάνοντας τον αριθμό των καλών βακτηρίων. Συνεπώς αυτές οι δύο δράσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά καθώς θα αντιμετωπίσουμε τη δυσκοιλιότητα ενώ ταυτόχρονα θα φροντίσουμε την υγεία του εντέρου μας. Σημαντικό είναι επίσης ότι το σιρόπι Duphalac δεν περνάει στον οργανισμό αλλά δρα απευθείας στο έντερο και είναι κατάλληλο για παιδιά ενός μήνα και άνω*, ενήλικες, εγκύους, θηλάζουσες και διαβητικούς.

Μην ξεχνάτε ότι η δυσκοιλιότητα μπορεί πραγματικά να συμβεί σε όλους, και μπορεί να χρειαστεί μερικές ημέρες για να φύγει. Αντιμετωπίστε την έξυπνα και σωστά, κάντε τις κατάλληλες αλλαγές που μπορεί να χρειάζονται στην καθημερινή σας ζωή και στη διατροφή σας, και σύντομα όχι μόνο θα απαλλαχθείτε από αυτήν, αλλά θα μειώσετε και τις πιθανότητες να εμφανιστεί ξανά.

*Η χρήση υπακτικών στα βρέφη και τα παιδιά πρέπει να γίνεται κατ’ εξαίρεση και υπό ιατρική παρακολούθηση
GR-DUL-2024-00002-APR24

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές