Νέα παράταση, έως το τέλος Ιουνίου, προβλέπεται στην ισχύ των μηνιαίων και επαναλαμβανόμενων συνταγών φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ.

Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο είναι πλέον νόμος (5102/24), καθώς δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς τα μέλη του, στον νόμο προβλέπονται τα ακόλουθα:

Η ισχύς των μηναίων και επαναλαμβανόμενων συνταγών φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, των οποίων παρήλθε η ισχύς είτε πρόκειται να εκδοθούν από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αναμένεται να παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου.

Θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες της ΗΔΙΚΑ, με προτεραιότητα στις νεοεκδοθείσες συνταγές και στη συνέχεια όσων είχαν συνταγογραφηθεί κατά το προηγούμενο διάστημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη "ανοίξει" από τον ΕΟΠΥΥ οι συνταγές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Παρέχεται, παράλληλα, δυνατότητα επανέκδοσης συνταγών για χρόνια νοσήματα μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης μετά από αίτημα του ασθενούς προς τον ιατρό, χωρίς την υποχρέωση εκτύπωσης της συνταγής και της επισύναψης τυχόν συνοδευτικών εγγράφων.

Αυτό θα γίνει με την καταχώρηση στο φύλο εκτέλεσης από το φαρμακοποιό της ένδειξης "Επανασυνταγογραφούμενη σταθερή φαρμακευτική αγωγή, για χρόνιες παθήσεις" και του αριθμού δελτίου ταυτότητας του ατόμου που παραλαμβάνει τα φάρμακα.

Παρέχεται η δυνατότητα επανέκδοσης μηνιαίων ή επαναλαμβανόμενων γνωματεύσεων χρονίως πασχόντων, μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα του e-ΔΑΠΥ μετά από αίτημα του ασθενούς προς τον ιατρό, χωρίς την υποχρέωση εκτύπωσης της γνωμάτευσης σε έντυπη μορφή ή θεώρησής της από ελεγκτή ιατρό.

Στο φύλλο εκτέλεσης σημειώνεται ο αριθμός δελτίου ταυτότητας του παραλήπτη, ως στοιχείο ταυτοποίησης. Οι γνωματεύσεις εκτελούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης, όπως αυτή ορίζεται επί της εκδοθείσας ηλεκτρονικής γνωμάτευσης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]
Πώς αντιδρά το συκώτι στη θέα της τροφής