Αντιδράσεις από φαρμακοποιούς αλλά και γιατρούς έχει προκαλέσει η υπουργική απόφαση για την απένταξη των LONARID-N tb. & LONALGAL tb. από το θετικό κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων. 

Οπως αναφέρεται, αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως πχ. η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη. Επίσης η κωδεΐνη μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, που σημαίνει ότι η χρήση της επ΄ ουδενί δεν μπορεί αν είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη, καθώς συνοδεύεται από δυνητικώς σοβαρές προειδοποιήσεις-προφυλάξεις και παρενέργειες στη χρήση του, και συνάμα έχει εθιστική δράση. Γι΄ αυτόν τον λόγο, αναφέρουν φαρμακοποιοί, τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο.
Τέλος, θυμίζουν ότι η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας (ανακούφισης) για τέτοιους ασθενείς αποτελούν διαφορετικού πλέον είδους σκευάσματα με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οπιοειδών (ναρκωτικών) αναλγητικών ουσιών, δηλαδή με αυξημένη εικόνα δυνητικών προειδοποιήσεων και εθισμού στη χρήση τους.
Για τους παραπάνω λόγους, χαρακτηρίζουν ακατανόητη τη συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Για φαρμακοποιούς αλλά και γιατρούς θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνουν γνωστά το σκεπτικό και η νομική τεκμηρίωση αυτής της αλλαγής, την στιγμή μάλιστα που η συγκεκριμένη δραστική ουσία περιλαμβάνεται στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως απαραίτητα φάρμακα
 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική, πλωτή τελετή έναρξης
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου