Η πρόληψη της αυτοκτονίας πρέπει επειγόντως να κατοχυρωθεί νομοθετικά. Αυτό τονίστηκε με έμφαση στην 128η Γερμανική Ιατρική Συνέλευση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει την εντολή του κοινοβουλίου και να υποβάλει προς ψήφιση νομοσχέδιο για την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι γιατροί συνηγόρησαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ ενός ψηφίσματος για την προώθηση της πρόληψης των αυτοκτονιών και κάλεσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καταρτίσει έναν σχετικό  νόμο   μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024.

Η στρατηγική για την πρόληψη των αυτοκτονιών που παρουσίασε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας πριν από λίγες ημέρες δεν μπορεί να την υποκαταστήσει, τόνισαν οι εκπρόσωποι των ιατρών στην Ιατρική Συνέλευση. Αν και περιέχει τις σωστές προσεγγίσεις, αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της χρηματοδότησης. Επιπλέον, χωρίς νομική βάση, δεν μπορεί να επιτευχθεί δεσμευτική εφαρμογή της στρατηγικής.

Για την πλειοψηφία των γιατρών, η υιοθέτηση ενός νόμου για την πρόληψη της αυτοκτονίας αποτελεί ουσιαστική βάση για μια νέα νομική ρύθμιση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στη Γερμανία.

"Ένας νόμος για την πρόληψη της αυτοκτονίας πρέπει να ψηφιστεί πριν ή τουλάχιστον ταυτόχρονα με μια νομική ρύθμιση για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία", τόνισαν οι εκπρόσωποι των γιατρών. Η πρόληψη των αυτοκτονιών στη Γερμανία πρέπει επιτέλους να τεθεί σε μια αξιόπιστη μακροπρόθεσμη οικονομική βάση.

Ο Γερμανικός Ιατρικός Σύλλογος και οι ειδικοί σε θέματα πρόληψης της αυτοκτονίας θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν πολύ στενότερα στην ανάπτυξη του νόμου από ό,τι συνέβη όταν το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας ανέπτυξε τη στρατηγική που παρουσιάστηκε τώρα.

Τα ομόσπονδα κρατίδια θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν στενά, καθώς η πρόληψη των αυτοκτονιών απαιτεί κοινή δράση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια.

Ιστορικό

Κατά μέσο όρο, περισσότεροι από 25 άνθρωποι αυτοκτονούν καθημερινά στη Γερμανία. Το 2022, ο αριθμός των αυτοκτονιών ξεπέρασε τις 10.000 (10.119) για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 12,1 ανά 100.000 κατοίκους και σε αύξηση 9,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκονία απ' ό,τι από τροχαία ατυχήματα, δολοφονίες, AIDS/HIV και παράνομα ναρκωτικά μαζί. Η 124η Γερμανική Ιατρική Συνέλευση το 2021 είχε ήδη ζητήσει να επικεντρωθεί, να επεκταθεί και να μονιμοποιηθεί η πρόληψη των αυτοκτονιών στη Γερμανία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους