Η άσκηση δεν μπορεί σταματήσει τον χρόνο, αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των επιπτώσεων της γήρανσης – ως ένα σημείο, έστω. Στην πραγματικότητα, η καλή φυσική κατάσταση είναι ένα από τα ωραιότερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Αν και η φυσική κατάσταση δεν θα αλλάξει την ηλικία σας, θα μπορούσε να σας κάνει λειτουργικά νεότερους.  Ένα άτομο με καλή φυσική κατάσταση μπορεί να έχει την υγεία ενός ατόμου 10, μέχρι και 15 χρόνια νεότερου.

Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Με αρκετή γυμναστική, είναι η σύντομη απάντηση. Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι ενήλικες πρέπει να κάνουν:

*Τουλάχιστον 150 λεπτά ως 300 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης (όπως γρήγορο περπάτημα) ή 75 λεπτά έως 150 λεπτά άσκησης έντονης έντασης (όπως τρέξιμο) κάθε εβδομάδα.

*Δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης για όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

*Περισσότερη κίνηση γενικότερα μέσα στην ημέρα, σε σχέση με τις ώρες που κάθεστε.

Με τη φυσιολογική γήρανση, η μυϊκή σας μάζα και η οστική πυκνότητα μειώνονται, και αν δεν κρατάτε δραστήρια την καρδιά και τους πνεύμονές σας πέρα από τις καθημερινές δραστηριότητες, η καρδιοαναπνευστική σας υγεία επίσης θα υποφέρει. Η ευελιξία και η κινητικότητα μειώνονται επίσης με την ηλικία, συνεπώς και οι ασκήσεις ισορροπίας από την ηλικία των 60 και μετά είναι μια καλή ιδέα.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ανάγκη να κολλάτε στους αριθμούς και τα λεπτά προπόνησης. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, ειδικά αν τώρα ξεκινάτε να γυμνάζεστε, είναι να ακούτε το σώμα σας και να προσπαθείτε, αργά, σταθερά και με ασφάλεια να του βάζετε μικρές προκλήσεις ώστε να γίνεται πιο δυνατό. Το κάθε σώμα έχει διαφορετικές απαιτήσεις, δυνατότητες και στόχους.

Αν κάποια πάθηση σάς περιορίζει από το να γυμνάζεστε τακτικά, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για ασφαλείς τρόπους να ενσωματώσετε περισσότερη κίνηση μέσα στην ημέρα σας. Το ίδιο ισχύει και για δραστηριότητες που γίνονται πιο δύσκολες με την ηλικία, όπως το τρέξιμο.

Στο τέλος, να θυμάστε ότι οποιαδήποτε κίνηση είναι καλύτερη από την απουσία της και ότι η περισσότερη κίνηση θα πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος σας. Θα χρειαστεί χρόνο και προσαρμογή, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά για τον οργανισμό σας, όπως και για την ψυχολογία σας. Επειδή είναι τέλειο να μεγαλώνουμε αλλά να αισθανόμαστε ότι το σώμα μας παραμένει ικανό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: 3ο Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας AMLI 2024
ECDC: 35 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα το εννεάμηνο - 11 τον Φεβρουάριο
Η κα Ιωάννα Κοντομανωλοπούλου αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικής Διευθύντριας στον HMVO