Παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή δεν είναι πιθανό να λάβουν προστασία από μια μόνο δόση εμβολίου για την ιλαρά, αναφέρει νέα έρευνα.

Μια δόση είναι έως 2,6 φορές πιο πιθανό να είναι εντελώς αναποτελεσματική σε αυτά τα μωρά έναντι αυτών που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τρόπο. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα αποτυγχάνει να παράγει αντισώματα κατά της ιλαράς.

Όμως, δεύτερη δόση προκαλεί ισχυρή ανοσία έναντι της ιλαράς, αναφέρουν ερευνητές στο Nature Microbiology.

Ο Henrik Salje, του University of Cambridge,​ δήλωσε ότι η ομάδα ανακάλυψε ότι ο τρόπος γέννησης έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην ανοσία σε νόσους καθώς κάποιος μεγαλώνει.

Πρόσθεσε ότι γνωρίζουμε πως αρκετά παιδιά δεν κάνουν δεύτερη δόση του εμβολίου για την ιλαρά- κάτι που είναι επικίνδυνο για αυτά αλλά και για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Θεωρεί ότι μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική είναι αυτά στα οποία θα εστιάσουν για να βεβαιωθούν ότι θα λάβουν δεύτερη δόση, επειδή η πρώτη είναι πολύ πιο πιθανό να αποτύχει.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το ποσοστό αποτυχίας σε παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική οφείλεται σε διαφορές στο εντερικό τους μικροβίωμα.

Με την καισαρική τα παιδιά δεν εκτίθενται στο μικροβίωμα της μητέρας με τον ίδιο τρόπο που εκτίθενται παιδιά που γεννήθηκαν από τη φυσιολογική οδό. Πιστεύει ότι αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αναπτύξουν το εντερικό τους μικροβίωμα και με αυτό την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος να προετοιμαστεί με εμβόλια έναντι νόσων, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 1.500 παιδιών στη Hunan, της Κίνας και λάμβαναν δείγματα αίματος κάθε λίγες εβδομάδες, από τη γέννηση έως την ηλικία των 12 ετών.

Περίπου το 12% των παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή δεν είχαν ανοσιακή απόκριση μετά το πρώτο εμβόλιο για την ιλαρά σε σύγκριση με 5% των παιδιών που γεννήθηκαν από τη φυσιολογική οδό.

Ως αποτέλεσμα, πολλά παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική δεν είχαν προστασία μετά την πρώτη δόση.

Δυο δόσεις του εμβολίου χρειάζονται για να δημιουργηθεί ανοσιακή απόκριση διαρκείας αλλά μόνο το 83% των παιδιών παγκοσμίως έλαβαν μια δόση έως τα πρώτα τους γενέθλια το 2022, δήλωσαν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
Nature Microbiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
Συνταγογράφηση σκιαγραφικών από όλους