Καθώς το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνονται σε εφήβους και φοιτητές, ερευνητές νέας μελέτης συνιστούν μια απλή δραστηριότητα στη φύση για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των φοιτητών.

Νέα έρευνα του North Carolina State University έδειξε ότι η ενασχόληση με την παρακολούθηση πουλιών για 5 τριαντάλεπτα κάθε εβδομάδα θα μπορούσε να βελτιώνει την ευεξία και να μειώνει την ψυχική δυσφορία σε φοιτητές.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν οτι αυτή η δραστηριότητα οδηγούσε σε καλύτερη υποκειμενική ευεξία και μειωμένη δυσφορία έναντι άλλων μορφών έκθεσης στη φύση όπως ο περίπατος.

Ο Nils Peterson δήλωσε ότι η παρακολούθηση πουλιών είναι από τους πιο διαδεδομένους τρόπους που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την άγρια ζωή παγκοσμίως και ότι οι εγκαταστάσεις των κολλεγίων αποτελούν μια φωλιά όπου υπάρχει πρόσβαση στη δραστηριότητα ακόμα και σε πιο αστικά περιβάλλοντα.

Οι ερευνητές περιέλαβαν στην έρευνα 112 φοιτητές που χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: ομάδα ελέγχου, ομάδα περιπάτου στη φύση και ομάδα παρακολούθησης πουλιών που έπρεπε να παρακολουθεί πουλιά για διαστήματα 30 λεπτών.

Στη συνέχεια έκαναν αξιολόγηση με χρήση ερωτηματολογίου WHO-5, εργαλείου με 5 ερωτήσεις, που αξιολογούσε την ευεξία τους με κλίμακα από 0 έως 5 με βάση συναισθήματα των προηγούμενων 2 εβδομάδων.

Aν και όλες οι ομάδες έδειξαν βελτιωμένα σκορ WHO-5, η ομάδα παρακολούθησης πουλιών που ξεκίνησε με χαμηλά σκορ κατέληξε να έχει υψηλότερα σκορ από τους άλλους.

Με παρόμοιο ερωτηματολόγιο που μετρά την ψυχική δυσφορία, ερευνητές επίσης παρατήρησαν ότι η καταφυγή στη φύση, ιδιαίτερα η παρακολούθηση πουλιών και ο περίπατος, οδήγησε σε μειωμένη ψυχική δυσφορία σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]