Άνθρωποι που τακτικά κάνουν ποδήλατο κατά τη διάρκεια της ζωής τους είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αρθρίτιδα γόνατος, αναφέρει νέα έρευνα.

Εχουν 17% λιγότερες πιθανότητες για πόνο στα γόνατα και 21% λιγότερες να εμφανίζουν συμπτώματα αρθρίτιδας στα γόνατα σε σύγκριση με ανθρώπους που ποτέ δεν έκαναν ποδήλατο, έδειξε η έρευνα του Baylor College of Medicine.

Φάνηκε επίσης ότι άνθρωποι που έκαναν ποδήλατο  δια βίου είχαν χαμηλότερο κίνδυνο αρθρίτιδας γόνατος  έναντι ανθρώπων που έκαναν ποδήλατο σε κάποια περίοδο της ζωής τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 2.600 ανθρώπων 45 έως 79 ετών που συμμετείχαν σε έρευνα για την αρθρίτιδα γόνατος. Περίπου οι μισοί δήλωσαν οτι είχαν σταθερό ιστορικό ποδηλασίας.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν για τις δραστηριότητες με ποδήλατο σε 4 ηλικιακές περιόδους της ζωής τους: 12 έως 18, 19 έως 34, 35 έως 49 και 50  και άνω.

Σε αυτές περιλαμβανόταν το ποδήλατο σε εξωτερικούς χώρους ή το στατικό ποδήλατο σε εσωτερικό χώρο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το μήνυμα της νέας έρευνας παρατήρησης είναι ότι αν κάποιος ανησυχεί για μελλοντικό πόνο στα γόνατα, το ποδήλατο ενδεχομένως μπορεί να χρησιμεύσει ως τρόπος πρόληψης και ότι όσο πιο συχνά κάνει κάποιος ποδήλατο κατά τη διάρκεια της ζωής του τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για καλύτερη υγεία των γονάτων.

 

Πηγές:
Medicine & Science in Sports & Exercise.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα