Περίπου 100.000 άτομα στην Αυστρία πάσχουν από την ασθένεια των λευκών κηλίδων λεύκη. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν: "Με τις σύγχρονες θεραπείες, είναι όλο και περισσότερο δυνατό να επιτευχθεί ικανοποιητική επιτυχία της θεραπείας", τόνισε σήμερα ο δερματολόγος Josef Auböck σε σχετική ανακοίνωση  της φαρμακευτικής εταιρείας Incyte.

Οι πάσχοντες που δεν έχουν λάβει ακόμη θεραπεία θα πρέπει να επισκεφθούν ξανά έναν ειδικό. Πολλοί υποφέρουν από στιγματισμό και ψυχολογικό στρες.

Η λεύκη μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και συνήθως αναπτύσσεται μεταξύ των ηλικιών δέκα και 30 ετών. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του οργανισμού βλάπτουν τα κύτταρα της χρωστικής ουσίας στο δέρμα. Προσβάλλεται περίπου το 0,5 έως 2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι λευκές κηλίδες εμφανίζονται στο πρόσωπο και το λαιμό σχεδόν ενός στους δέκα ανθρώπους, ενώ σχεδόν το 20% των πασχόντων πάσχει από λεύκη στα χέρια και τα μπράτσα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία  επικαλείται διεθνείς μελέτες. Το 40% υποφέρει από περιορισμούς στην καθημερινή ζωή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην επιλογή ρούχων για την κάλυψη των λευκών κηλίδων ή για την προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί σημαντικός χρόνος για την εφαρμογή μακιγιάζ πάνω από τις λευκές κηλίδες, προκειμένου να επιτευχθεί ομοιόμορφος τόνος δέρματος.

Το 58% των πασχόντων βιώνουν αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμησή τους. "Οι άνθρωποι με λεύκη αισθάνονται ανασταλμένοι, ανήσυχοι, καταθλιπτικοί και απογοητευμένοι", δήλωσε ο Auböck. Το ένα τρίτο των πασχόντων έχει αγχώδεις διαταραχές και ένας στους τέσσερις ασθενείς πάσχει από κατάθλιψη. Περισσότερο από το 40% των ατόμων με λεύκη έχουν ήδη βιώσει στιγματισμό. Ο εξοστρακισμός σε δημόσιο χώρο - από απρόθυμες ματιές και λεκτικά σχόλια μέχρι την άρνηση χειραψίας ή αγγίγματος - συμβαίνει ακόμη και σήμερα. Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική.

Ο Auböck συμβουλεύει τους πάσχοντες να επισκεφθούν έναν ειδικό και να κάνουν χρήση των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών. Η λεύκη δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά η έρευνα για την ασθένεια και οι νέες θεραπευτικές επιλογές σημειώνουν συνεχώς πρόοδο. Επομένως, οι δερματολόγοι μπορούν να προσαρμόζουν τη θεραπεία της λεύκης ατομικά στα τελευταία ιατρικά ευρήματα και στις ανάγκες του ασθενούς, εξηγεί ο γιατρός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια