Αρκετοί βουλευτές στο γερμανικό κοινοβούλιο επέστησαν την προσοχή στο θέμα της δωρεάς οργάνων με μια εκστρατεία τατουάζ. Μαζί με τον εντεταλμένο εκπρόσωπο των ασθενών της γερμανικής κυβέρνησης, Stefan Schwartze (SPD), ο οποίος ξεκίνησε την εκστρατεία μαζί με την Ένωση "Young Heroes", οι βουλευτές έκαναν σήμερα το επονομαζόμενο τατουάζ δωρεάς οργάνων.

Σύμφωνα με τον Schwartze, στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση για το θέμα της δωρεάς οργάνων. Είναι το πρώτο τατουάζ για τον ίδιο. "Κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι και το μοναδικό μου. Αλλά είναι κάτι με το οποίο ταυτίζομαι 100% και το οποίο κυριολεκτικά μπαίνει κάτω από το δέρμα μου", δήλωσε ο πολιτικός του SPD πριν κάνει το τατουάζ στο αριστερό του μπράτσο.

Η ιδέα για το τατουάζ, που ονομάζεται "OPT.INK", προήλθε από την ένωση "Young Heroes". Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από από ένα χρόνο και κάτι με την συμμετοχή περίπου 700 τατουάζ - στούντιο σε όλη τη Γερμανία, δήλωσε η Anna Barbara Sum, συνιδρύτρια της οργάνωσης.

Σκοπός του τατουάζ είναι να καταστήσει άμεσα αναγνωρίσιμη τη βούληση του εν λόγω προσώπου σε σχέση με μια πιθανή δωρεά οργάνων. Σύμφωνα με την οργάνωση, χωρίς γραπτή συγκατάθεση, οι συγγενείς πρέπει να λάβουν απόφαση μετά το θάνατο. Ωστόσο, συχνά απορρίπτουν τη δωρεά οργάνων λόγω έλλειψης γνώσης σχετικά με την εικαζόμενη βούληση του αποθανόντος.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ομοσπονδιακού Κέντρου Αγωγής Υγείας, το τατουάζ δεν αποτελεί νομικά έγκυρη μορφή τεκμηρίωσης της απόφασης για δωρεά οργάνων. "Η τεκμηρίωση καθίσταται νομικά έγκυρη μόνο με προσωπική υπογραφή, είτε πρόκειται για κάρτα δωρητή οργάνων, είτε για διαθήκη εν ζωή, είτε για άτυπο έγγραφο".

Παρ' όλα αυτά, ένα τατουάζ μπορεί να ερμηνευτεί ως έκφραση βούλησης και, εάν δεν υπάρχει άλλη γραπτή τεκμηρίωση, μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, λέει η εκπρόσωπος.

Από τον Μάρτιο, οι δηλώσεις βούλησης για δωρεά οργάνων μπορούν επίσης να τεκμηριώνονται ψηφιακά. Έκτοτε, τα άτομα από την ηλικία των 16 ετών μπορούν να καταχωρούν σε ένα κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο αν είναι πρόθυμοι ή όχι να δωρίσουν όργανα μετά θάνατον.

Πέρυσι, 965 άτομα δώρισαν ένα ή περισσότερα όργανα μετά το θάνατό τους. Αυτό ήταν 96 περισσότεροι από ό,τι μετά από μια απότομη πτώση το 2022, όπως ανέφερε το συντονιστικό Γερμανικό Ίδρυμα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σχεδόν 8.400 άνθρωποι βρίσκονταν στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους