Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανόν να καταστήσει εγκεφαλικές παθήσεις, όπως εγκεφαλικό, ημικρανία, επιληψία και Alzheimer ακόμα χειρότερες, αναφέρει νέα επισκόπηση που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Neurology.

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής πιθανόν θα είναι σημαντική σε διάφορες νευρολογικές παθήσεις, δήλωσαν ερευνητές.

Ο καθηγητής Sanjay Sisodiya, του University College London Queen Square Institute of Neurology, δήλωσε οτι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για επίδραση του κλίματος σε ορισμένες εγκεφαλικές νόσους- ιδιαίτερα εγκεφαλικό και λοιμώξεις του νευρικού συστήματος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 332 ερευνών που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1968 και 2023.

Ο Sisodiya δήλωσε ότι οι καιρικές διακυμάνσεις που έχει φανεί ότι επιδρούν σε εγκεφαλικές παθήσεις περιέλαβαν ακραία θερμοκρασία και μεγαλύτερη διακύμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας- ιδιαίτερα όταν αυτές οι μετρήσεις ήταν ασυνήθιστες για την εποχή.

Εγκεφαλικά επεισόδια αυξήθηκαν κατά τις ημέρες υψηλής θερμοκρασίας ή καύσωνα.

Επίσης, άνθρωποι με άνοια ήταν πιο ευάλωτοι σε παθήσεις που συνδέονται με τη θερμοκρασία όπως υποθερμία ή θερμοπληξία καθώς και πιο ευαίσθητοι κατά τη διάρκεια καιρικών φαινομένων όπως πλημμύρες ή πυρκαγιές.

 Μειωμένη εγρήγορση για τον κίνδυνο συνδυάζεται με μειωμένη ικανότητα αναζήτησης βοήθειας ή μετριασμού της πιθανής βλάβης, όπως το να πίνει κάποιος περισσότερο νερό στη ζέστη ή να προσαρμόζει τα ρούχα του.

Μεγαλύτερες διακυμάνσεις θερμοκρασίας, πιο θέρμες ημέρες και καύσωνες οδηγούν σε αυξημένες εισαγωγές και θνησιμότητα που συνδέονται με την άνοια.

Ο κίνδυνος για πολλές ψυχικές διαταραχές συνδέεται με υψηλές θερμοκρασίες, καθημερινές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία ή ακραία ζέστη ή κρύο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι νυχτερινές θερμοκρασίες ενδεχομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο.

Ο κακός ύπνος είναι γνωστό πως επιδεινώνει διάφορες εγκεφαλικές παθήσεις, κατέληξε ο Sisodiya.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ